Bemutatta az Európai Bizottság a migrációs csomagot, nem lesznek kötelező befogadási kvóták, de kötelező lesz a szolidaritás

2020. szeptember 23. - 16:23 | Belföld

Szerdán bemutatta az Európai Bizottság az új migrációs és menedékjogi csomagot, amely felváltaná a jelenlegi, de már régóta nem működő dublini rendszert. Nem lesznek befogadási kvóták, de a szolidaritás kötelező lesz az országok között: vagy a befogadásba kell bekapcsolódni vagy a visszatérés támogatásába. Az unió fel akarja gyorsítani a most rendkívül lassú eljárást, 12 héten belül dönteni akar, hogy a menekült maradhat vagy kénytelen visszatérni a kiinduló országába.

Bemutatta az Európai Bizottság a migrációs csomagot, nem lesznek kötelező befogadási kvóták, de kötelező lesz a szolidaritás
Fotó: Európai Bizottság

Az új rendszer jobb és gyorsabb eljárásokat alkalmaz majd az egész menekültügyi és migrációs rendszerben, és egyensúlyba hozza a felelősség és a szolidaritás elvét. A Bizottság célja, hogy levegyék a terhet az unió határállamairól, a migráció ugyanis jelenleg szinte csak Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot terheli.

Európai megoldási javaslat

„A migráció mindig is itt volt Európában, és itt is marad, ez tény” - jelentette ki Ursula vonn der Leyen, a Bizottság elnöke, a csomag bemutatása előtt. – Ma európai megoldást javasolunk a tagállamok közötti bizalom helyreállítására és az állampolgárok bizalmának helyreállítására abban, hogy az unió képes a migráció kezelésére.”

Szerinte az EU már sok más területeken bebizonyította, hogy képes az eltérő nézetek összeegyeztetésére. „Bonyolult belső piacot, közös valutát és soha nem látott helyreállítási tervet hoztunk létre gazdaságunk újjáépítése érdekében. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a migráció közös kezelésével is úgy, hogy a szolidaritás és a felelősség egyensúlyban marad” – jelentette ki von der Leyen.”

A szolidaritás az alap

A részletekről Margaritis Schinas, az EB alelnöke és Ylva Johansson belügyi biztos tájékoztatott. Johansson szerint a döntéshozatalt nagyon fel kell gyorsítani, elsősorban a visszatérítendők esetében. „Elfogadhatatlan, hogy valaki évekig él itt, kapcsolatokat épít ki, megházasodik, majd vissza kell térnie eredeti hazájába – véli Johansson. – A visszatérítési rendszernek nagyon gyorsnak kell lennie, 12 hét alatt le kell folynia. Ez a csomag világos, tisztességes és gyors eljárásokat fog jelenteni, hogy az embereknek ne kelljen börtönben várakozniuk.”

Margaritis Schinas, az EB alelnöke és Ylva Johansson belügyi biztos (Fotó: Európai Bizottság)

A gyors döntéshozatal mellett a csomag második pillére a szolidaritás. Az új rendszerben a szolidaritás nem választható alternatíva, kötelező lesz minden tagállam számára. A szolidaritás két fő eleme a letelepítés és a hazatérítés támogatása, a kettő közül valamelyiket választania kell minden tagállamnak. „Nem arról beszélgetünk, hogy kell-e a szolidaritás, hanem arról, hogy hogyan lehet megvalósítani” - jelentette ki Johansson.

„Minden tagállamnak kivétel nélkül szolidárisnak kell lennie stresszhelyzetekben, segítenie kell a rendszer stabilizálását, támogatnia kell a nyomás alatt lévő országokat, hogy az unió biztosítani tudja humanitárius kötelezettségeit” - állítja az EB.

Megállapodás külső országokkal

A csomag harmadik pillére a külső országokkal való megállapodások elősegítése. „Ezek segítenek megoldani a közös kihívásokat, például az embercsempészést, elősegítik a jogi utak kialakítását, és foglalkoznak a visszafogadási megállapodások hatékony végrehajtásával” - állítja a Bizottság. Margaritis Schinas szerint azonban nemcsak Törökországra fókuszálnak, hanem olyan országokra is, mint péládul Jordánia, Tunézia vagy más afrikai államok.

Erősebb közös határvédelem és legális gazdasági migráció

Ugyanakkor javítani akarják az unió külső határainak védelmét is. „A csomag tartalmazza az Európai Határ- és Parti Őrség szerepének megerősítését, valamint egy újonnan kinevezett EU-visszatérési koordinátort a nemzeti képviselők hálózatával az egységesség biztosítása érdekében az egész EU-ban.

A csomag ugyanakkor foglalkozik a legális migrációval is, vagyis azokkal az esetekkel, amikor valakit nem menekültként fogad be az EU.

„A hiteles legális migrációs és integrációs politika előnyös lesz az európai társadalmak és gazdaságok számára” - véli a Bizottság.

Olyan programokat javasol külső országokkal, amelyek segítik a betelepülők kiválasztását az unió munkaerőigényeinek megfelelően.

A csomag a következő lépésben az Európai Parlament és az Európai Tanács elé kerül, a Bizottság bízik benne, hogy a csomag végrehajtásához szükséges előírásokat az év végéig elfogadja ez a két testület.

- lpj -