Bemutatták a lex Csallóközt, az első vízvédelmi törvényt!

Hamarosan a kormány elé kerül a lex Csallóköz, történelmileg az első törvény, amely a stratégiai fontosságú vízgazdálkodási területek védelmére vonatkozik. Szlovákia legértékesebb természeti kincsének védelme három tárcát késztetett összefogásra. A környezetvédelmi miniszter kezdeményezéséhez csatlakozott az egészségügyi minisztérium és az agrártárca is.

Bemutatták a lex Csallóközt, az első vízvédelmi törvényt!
Fotók: TASR

A törvényt a pénteki sajtótájékoztatón mutatta be Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. 

„Hivatalba lépésem óta komoly energiákat fektettünk a vizek védelmébe, de még sok munka vár ránk. A lex Csallóköz egy fontos lépés a vizek átfogó, ágazatközi védelme felé” – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki mintának tartja a törvényt arra, hogy hogyan kell egy modern törvénynek kinéznie.

Sólymos László (Fotó: TASR)

„A környezetvédelem már nincs az érdeklődés perifériáján, és több tárcán átívelő üggyé kezd válni” – tette hozzá Sólymos.

„Az ivóvíz kérdésének mindenki számára elsőrendűnek kellene lennie, ezért az egészségügyi tárca is részt vett ennek a törvénynek a kidolgozásában, amely bővíti a kompetenciákat, segíti az információcserét és főleg a nyilvánosság tájékoztatását” – helyeselt Ján Mikas, Szlovákia tiszti főorvosa.

Ján Mikas (Fotó: TASR)

A legértékesebb vízgazdálkodási területek védelméről szóló jogszabály a minisztériumok közötti együttműködésre épül.

A lex Csallóköz egyértelműen kimondja, mi megengedett és mi tilos a védett vízgazdálkodási területeken. Foglalkozik többek között a hulladéklerakókkal, az iparral és a bányászattal.

Az új jogszabály pontosan meghatározza az összes ágazat és intézmény hatáskörét és felelősségét az önkormányzatoktól a közegészségügyi hivatalon keresztül az egyes minisztériumokig. Lehetővé teszi az érintett hatóságok számára, hogy más szakmai testületek együttműködését kérjék annak biztosítása érdekében, hogy az ellenőrzések a lehető leghatékonyabbak legyenek. Ugyanakkor szigorítja a szabálysértésekért járó bírságokat.

Például tiltott növényvédő szerek használatáért a védett vízgazdálkodási területen akár 165 ezer eurós bírság is kiszabható lesz.

„A víz az élet alapja, ezért mindannyiunk számára fontos, hogy jó minőségű, tiszta ivóvízhez jussunk. Ha pedig szennyezést észlelünk, elengedhetetlen, hogy időben tájékoztassuk a lakosságot és haladéktalanul megtegyük a szükséges intézkedéseket. Éppen a naprakész információcsere az új törvény legnagyobb hozadéka” – mondta Andrea Kalavská, egészségügyi miniszter

A törvényjavaslat a zöldtárca által az elmúlt két évben elfogadott intézkedések sorába illeszkedik. A minisztérium egyebek mellett felgyorsította a környezeti terhek felszámolásának ütemét, hiszen ezek is veszélyt jelentenek a felszín alatti vizekre. Hatékonyabbá tette a vizek nitrátszennyezéssel szembeni védelmét, nagyobb hangsúlyt fektet a csatornahálózat-építés támogatására.

Hamarosan 19 millió eurós pályázatot ír ki szennyvízhálózat-építésre, melyre a védett vízgazdálkodási területeken fekvő, 2000 lakos alatti települések jelentkezhetnek.

„Méltányolni kell, hogy a növekvő vízvédelem nem jelent további bürokráciát a gazdálkodók számára. A jogszabály tárcaközi jellege pedig biztosítja az egyes szervezetek közötti információcserét“ – jelentette ki Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár.

Csicsai Gábor (Fotó: TASR)

Csicsai Gábor megerősítette, hogy az új törvény nem fogja befolyásolni a mezőgazdaság hatékonyságát: „Azok számára, akik a mezőgazdaság bevett szabályai szerint gazdálkodnak, semmi nem változik. Nincs szó semmilyen új teherről, inkább kevesebb lesz a terhük” – mondta.


(TASR/para)