Beneš-dekrétumok: Mégis elkezdődött a kisajátítási eljárás, Gyimesi szerint biztosan le fog állni a folyamat

2020. július 3. - 17:43 | Belföld

Gyimesi György (OĽaNO) csütörtöki tájékoztatása ellenére pénteken mégis elkezdődött a kisajátítási eljárás a pozsonyi járási hivatalban. Igaz, a D4-es autópálya nyomvonalán fekvő parcellákat egyelőre nem sajátította ki az állam, mert az eljárás félbeszakadt Tomáš Plank ügyvéd által tett észrevételek miatt. Gyimesi szerint azonban a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) ma, pénteken biztosan kezdeményezte az eljárás leállítását.

Beneš-dekrétumok: Mégis elkezdődött a kisajátítási eljárás, Gyimesi szerint biztosan le fog állni a folyamat
Fotó: Paraméter

„Ma négy ügyben kezdődött el a kisajátítás – tájékoztatta a Paramétert pénteken Tomáš Plank, az telektulajdonosok jogi képviselője. – A tulajdonosok szlovákiaiak és magyarországiak.” A D4-es nyomvonalán fekvő telkekről a Szlovák Földalap azt állítja, hogy állami tulajdonban vannak, mert a Benes-dekrétumok alapján elkobozták azokat, de erről sok esetben nem tud felmutatni bizonyítékot. A kisajátítási eljárást az NDS indította, mivel a parcellákon sok esetben már felépült az autópálya.

Plank szerint a járási hivatalban senki nem tudott az eljárás leállításáról.

„Nem tudott róla az NDS képviselője sem, a kisajátítási eljárás tehát elindult, mert a leállításra vonatkozó döntés nem érkezett meg – mondta Plank.

– Ha az NDS leállította az eljárást, akkor a jogászukhoz ez a hír nem ért el.”

Elkésett az indítvány?

Azonban az eljárás elindítása még nem biztos, hogy azt jelenti, Gyimesi György csütörtöki tájékoztatása, amely szerint a járási hivatal leállítja a kisajátításokat, hamis, véli Plank. Elképzelhetőnek tartja, hogy a leállításról szóló indítvány késett el. „Az NDS-t nem egy alkalmazott jogász képviseli, hanem egy szerződéses ügyvéd, vagyis nem közvetlenül tájékoztatják” – mondta Plank. Ennek ellenére kicsit furcsának tartja a helyzetet.

Plank ugyan több ügyfelet is képvisel, de az NDS csak négy esetben kezdeményezte a kisajátítást. Azt nem tudja, hogy mikor folytatódhat az eljárás, mivel az észrevételeit előbb a járási hivatalnak át kell tanulmányoznia.

Gyimesi szerint időhiány miatt nem érkezett meg a leállítás

Az OLaNO parlamenti képviselője pénteken ismét megerősítette, hogy a kisajátítási eljárás le fog állni. Gyimesi György szerint az eljárások leállítását pénteken kezdeményezte az NDS, ezért nem tudhattak róla az ügyvédek.

„Le lesz állítva a kisajátítás, reggel beszéltem a közlekedésügyi minisztérium államtitkárával, Katarína Brunckovával – mondta pénteken a Paraméternek Gyimesi.

– Tegnap már nem tudták elkészíteni a beadványt, csak ma küldték azt el a járási hivatalba.”

Ezek a kisajátítások azért veszélyesek, az NDS nem a tulajdonosoknak fizetné ki a telkekért járó összeget, hanem a Szlovák Földalap letéti számlájára fizetné azt be. A tulajdonosok tehát nem juthatnának hozzá az összeghez.

A bírósági per biztosan folytatódik

Még ha a kisajátítás le is áll ezekben az ügyekben, más ügyekben viszont jövő héten folytatódik a bírósági tárgyalás. „A pert a a Szlovák Földalap indította több tulajdonos ellen, azt állítva, hogy a parcellák az államot illetik, mert a Beneš-dekrétumok alapján már régen el kellett volna azokat kobozni” – tájékoztatott Plank.

Gyimesi szerint ezeknek a pereknek ki kell várni a végét, a Szlovák Földalap nem fogja visszavonni a beadványát. A tárgyalás szerdán lesz Pozsonyban.

- lpj -