Bent látja a parlamentben az MKP-t az az ügynökség, amelyik tudósít a Smer szétolvadásáról is

2020. szeptember 11. - 10:11 | Belföld

Még mindig az Igor Matovič vezette OĽaNO a legnépszerűbb párt, amelyiknek a tarkójára ott liheg a hivatalosan még nem létező Hlas, amit az exsmeres Peter Pellegrini verbuvált össze. Robert Fico tömörülése pedig lecsúszni látszik a képzeletbeli dobogó harmadik helyéről. A Polisnál a magyar pártok hagyományosan jobban szerepelnek, ez most is így van, ráadásul szerintük az MKP bejutna a parlamentbe.

Bent látja a parlamentben az MKP-t az az ügynökség, amelyik tudósít a Smer szétolvadásáról is
Fotó: tasr

Az "egyszerű emberek" pártja, az OĽaNO 20,7 százalékos népszerűségnek örvend - derült ki a Polis nevezetű ügynökség felméréséből. Ez már 5 százalékponttal kevesebb, mint amennyi szavazatot a február végi választásokon (25,02%) szereztek, de még így is az élen végeztek. Több mint 4 százalékkal előzték meg az exkormányfő Pellegrini bejegyzésre váró pártját, a Smerből kilépettek által kreált Hlast, amelyiknek 16 százalékos a támogatottsága.

A harmadik helyre a Richard Sulík gazdasági miniszter vezette SaS jött fel, amelyik februártól számítva (6,22%) szinte megduplázta a követőinek a számát, és most 11,6 százaléknyian szavaznának rá. Sulíkék felduzzadásával egyidőben csoffadásnak indult Robert Fico "maradék" Smere, amelyik már csak 8,8% áll, pedig februárban még 18 százalékot kaparintott meg.

Marian Kotlebáék minősíthetetlen bandája most 8,5 százalékot produkált, ami nem sokban tér el a februárban szerzett 7,97%-tól. Kissé leeresztett Boris Kollár pártja, a Sme rodina is, jelenleg a szavazók 7 százaléka szereti őket.

Az MKP 5,5 százalékon áll a Polis szerint, pont ott, ahol az ügynökség mérte a Magyar Közösségi Összefogást július végén. A felmérés alapján a Forró Krisztián által vezetett párt lenne az utolsó, amelyik bejuthana a parlamentbe. Így a KDH (4,9%), a Progresívne Slovensko (4,8%), a Za ľudí (3,9%), a Dobrá voľba (2,8%), a Híd (2,5%) és az SNS (1,4%) már nem rúgna labdába.

A Polis eredménye szerint a jelenlegi - négy pártból álló - kormánykoalíció nem állhatna össze, hiszen csak 75 mandátumot gyűjtene be a szükséges minimum 76 helyett.

(noviny.sk)