Benyújtották a petíciót, csütörtökön tiltakozó lakosok érkeznek a hegyétei önkormányzati ülésre

2020. szeptember 17. - 07:00 | Régió

Több mint 500 helyi lakos aláírását tartalmazza az a petíció, amelyet a balázsfai ipari zónába tervezett beruházás ellen indítottak az annak tövében élő nagyudvarnokiak.

Benyújtották a petíciót, csütörtökön tiltakozó lakosok érkeznek a hegyétei önkormányzati ülésre
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)
Kapcsolódó interjú:
"Ez a projekt felülmúlja a józan eszet!" - a járási elöljáró a balázsfai beruházásról

Erről Bindics Zsolt, a petíció egyik kezdeményezője tájékoztatott. Online is indítottak aláírásgyűjtést, ott szerdán este 3150 felett járt a számláló.

Szerdán a helyi, hegyéteiek és balázsfaiak által aláírt petíciót leadták a hegyétei községi hivatal iktatójában, és azt szeretnék, hogy a csütörtökön délután 17 órától kezdődő önkormányzati ülésen foglalkozzanak ezzel is. Bindics Zsolt elárulta, hogy többen készülnek is részt venni az ülésen.

Érdeklődtünk Bokros Ferencnél, Hegyéte polgármesterénél, aki a beruházási terv fő támogatója, tárgyalható-e csütörtökön a petíció.

Közölte, hogy a petíció konkrétan még nem kerülhet napirendre, mivel lehetetlen másnapra a törvény szerint eljárni és leellenőrizni az íveken szereplő aláírásokat. Ugyanakkor elmondta, hogy a témával mindeképpen foglalkoznak majd, és a petíció kezdeményezőit, illetve akit csak lehet, mindenképpen beengednek.

Emlékeztetett viszont, hogy a koronavírus-járvány miatt hatályban lévő rendelkezésekből kifolyólag csak korlátozott számú embert engedhetnek be a nyilvános ülésre. A biztonsági távolságok betartása miatt szavai szerint kb. 46 személyről van szó.

Korábban már írtunk arról, hogy ha egy petíciót a szavazásra jogosult helyi lakosoknak legalább a 30%-a aláírt, abban a kérdésben helyi népszavazást kell kiírni.

Pillanatnyilag a környezeti hatásokat vizsgáló eljárás alatt van az amerikai hátterű Panattoni Slovakia Development s. r. o. projektje, mely egy kb. 29 hektáros területen 135 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai központot létesítene a Hegyétéhez tartozó Balázsfa iparinak minősített övezetében. Bokros Ferenc, Hegyéte polgármestere óriási lehetőséget lát a tervezett parkban, amelynek egyik vége viszont hozzávetőlegesen 25-30 méterre lenne a nagyudvarnoki családi házas övezet szélétől, az utolsó házaktól, és ezt az ott lakók életminőségükre, illetve egészségükre mért csapásként értékelik, emiatt civil aktivistákkal együtt petíciót is indítottak. Minderről bővebben ITT írtunk. ITT pedig arról, hogy a Panattoni vállalat hogyan reagált a petícióra, illetve mivel érvelt a beruházás mellett.

(SzT)