A beoltottak és az oltatlanok nem egyformán terjesztik a koronavírust – íme a magyarázat, hogy miért

2021. november 16. - 10:31 | Belföld

Azzal érvelni, hogy a beoltott személyek ugyanúgy terjesztik a koronavírust, mint az oltatlanok, butaság – állítja Marek Kajan gyógyszerész, az Očami farmácie nevű Instagram-profil kezelője.

A beoltottak és az oltatlanok nem egyformán terjesztik a koronavírust – íme a magyarázat, hogy miért
Fotó: TASR

A szakember a folyamat pontos magyarázatát két kitalált személlyel, Adelával és Mariánnal ábrázolja – míg előbbi beoltatta magát, utóbbi nem.

Adela és Marián azonos vírusmennyiségnek van kitéve ugyanazon időben, a kór pedig mindkettőjüknek a légzőszervén át jut be a szervezetükbe. A részecskék sejteket keresnek Marián testében, amelyeken megtapadhatnak. Amikor ez megtörténik, elkezd sokszorozódni. Egy bizonyos idő elteltével már annyi vírusrészecske van Marián testében, hogy elkezd fertőzni – általában 24-48 órával a tünetek megmutatkozása előtt.

De mi a helyzet Adelával? A vírus nehezebben talál sejteket a szervezetében, mert az immunrendszer (főként a semlegesítő ellenanyagok) felismeri és semlegesíti. Kajan szerint az a fontos, hogy Adela szervezetében a vírus még azelőtt ki van iktatva, hogy belépne a sejtekbe, így nem tud sokszorozódni. És mivel nem tud sokszorozódni, Adela nem válik fertőzővé.

A szakértő szerint ezt a jelenséget „sterilizáló immunitásnak” nevezik, ami elsősorban meggátolja a fertőzést. Nem minden beoltott szervezetében alakul ki a sterilizáló immunitás, de a koronavírus elleni vakcinák hozzávetőleg 50-75 százalékkal csökkentik a kezdeti fertőzés kockázatát.

„Ez az oka annak, hogy az oltás javítja a helyzetet. Hiszen nem adhatjuk át a fertőzést, amit sosem kaptunk el” – tette hozzá Kajan.

(tvnoviny.sk)