A beoltottak hétfőtől 47 országba utazhatnak korlátozás nélkül

2021. június 23. - 15:33 | Belföld

 Hétfőtől (június 28.) 47 ország lesz zöld besorolású.

A beoltottak hétfőtől 47 országba utazhatnak korlátozás nélkül
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá a világ országait a fertőzöttségük mértéke és az aktuális járványhelyzet szerint rangsoroló listát.

A zöld besorolású országok a következők: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Észak-Macedónia, Észtország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Grönland, Hollandia, Hong Kong, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kína, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Makaó, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovénia, Tajvan, Új-Zéland, Vatikán.

A zöld országok és Szlovákia között a beoltott személyek szabadon utazhatnak, ahogy azok is, akik az utóbbi 180 napban átvészelték a koronavírust, illetve akik 72 órás, negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi, negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek. Akik a felsorolt kritériumokat nem teljesítik, azoknak 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén már az érkezés másnapján véget érhet - negatív PCR-teszttel.

A piros besorolású országok listáján szerepel Albánia, az Amerikai Egyesült Államok, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Jordánia, Kanada, Koszovó, Kuba, Libanon, Moldávia, Montenegró, Puerto Rico, Örményország, Szerbia, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Ha valaki piros országból érkezik Szlovákiába, 14 napos otthoni karantén teljesítésére köteles, amely leghamarabb a karantén 8. napján érhet véget - negatív PCR-teszttel. A karantén alól azon beoltott személyek mentesülnek, akik igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából látogattak a piros országba, vagy pedig munkavégzés céljából jönnek az aodtt piros országból Szlovákiába.

A felsoroltakon kívül minden más ország fekete besorolású. Ha valaki ilyen országból érkezik Szlovákiába, 14 napos otthoni karantén teljesítésére köteles - függetlenül attól, hogy rendelkezik-e negatív teszteredménnyel, vagy be van-e oltva.

(TASR/parameter)