Beoltották Málta lakosságának 90 százalékát, bezárnak az vakcinaközpontok

2021. augusztus 25. - 07:51 | Külföld

Beoltották Málta 12 évesnél idősebb lakosságának a 90 százalékát koronavírus elleni vakcinával.

Beoltották Málta lakosságának 90 százalékát, bezárnak az vakcinaközpontok
Fotó: Xinhua

Málta ezzel a világon az első ország, amely elérte ezt az átoltottsági szintet. A fejlemények nyomán a vallettai vezetés a oltóközpontok bezárása mellett döntött, egyedül a Máltai Egyetem kampuszán tartanak meg egy ilyen létesítményt.

Az egészségügyi tárca szerint több mint 792 ezer dózis védőoltást használtak fel 410 ezer ember immunizálásához a valamivel több mint félmillió lakosú szigeten.

"Világrekordot döntöttünk. Már nem szükséges nyitva tartani minden oltóközpontot, mivel Málta (és a Máltához tartozó) Gozo sziget lakosságának 90 százaléka be lett oltva"

- jelentette ki Chris Fearne egészségügyi miniszter.

A tárcavezető közölte azt is, hogy szeptember 6-tól a beoltott személyek részt vehetnek a legfeljebb százfős nyilvános rendezvényeken. Az ülve tartott rendezvényeken, mint például koncertek és esküvők esetében a résztvevők maximális számát az eddigi háromszázról ötszázra emelték.

Míg a következő hetekben további lazítások várhatóak, a vallettai hatóságok továbbra is kitartanak a szigorú beutazási korlátozások mellett. Csakis teljeskörűen beoltott emberek utazhatnak be az uniós országokból, Nagy-Britanniából, illetve az Egyesült Államok egyes tagállamaiból.

Máltán a járvány kitörése óta 35 866 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 437-en hunytak el a kórban.

MTI

Címkék: Málta, oltás, koronavírus