Beperelték a belügyminisztériumot Kaliňák romabűnözést érintő törvényjavaslata miatt

2018. január 18. - 10:57 | Belföld

Robert Kaliňák hatalmas felháborodást okozott azzal, hogy múlt héten kijelentette: tárcaközi egyeztetésre bocsát egy olyan törvényjavaslatot, amelynek célja a romák lakta telepeken tapasztalt bűnözés visszaszorítása. A belügyminiszter tervét nem csak az ellenzéki képviselők, de a kormányon belül is felháborítónak tartják.

Beperelték a belügyminisztériumot Kaliňák romabűnözést érintő törvényjavaslata miatt
Fotó: TASR

Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány múlt héten csütörtökön ellátogattak Krompachy egyik romatelepére, ahol közös sajtótájékoztatón ismertették a romák által elkövetett bűncselekmények visszaszorítására irányuló módosítási javaslatokat.

„Az elmúlt tíz év során Szlovákia minden régiójában csökkent a bűnözés, ezeken a területeken azonban stagnál, sőt valahol még növekedett is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy további intézkedéseket hajtsunk végre”

– jelentette ki Kaliňák.

A belügyminiszter a rendőrök kompetenciáját szeretné megerősíteni, hogy a közrend megzavarása esetén közbeavatkozhassanak, illetve a rendőrállomásokon létre akar hozni olyan részlegeket, amelyek a romatelepeken történő esetekkel fognak foglalkozni. Kaliňák nyomatékosította, hogy mindezt a romabűnözés statisztikái alapján fogják elvégezni. „Ezt speciálisan a romák érdekében tesszük” – jelentette ki Kaliňák.

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szerint a törvényeknek mindenkire érvényesnek kellene lenniük, nem csak a konkrét telepekre. Az Európai Roma Jogok Központja is bírálja Kaliňák tervét, ezért a belügyminisztériumot beperelte a pozsonyi bíróságon.

Kaliňák kijelentéseit rasszizmusnak ítélik meg.

„A tervezett törvénnyel könnyen visszaélhetnek a már így is elnyomott közösség üldözésére”

– állítja Đorđe Jovanović, a központ igazgatója. A szervezet mellé áll Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos is. „Azt, hogy az Európai Roma Jogok Központ perhez folyamodott, természetes reakcióként tekintem. A civil társadalomban nincs helye ilyen törvénynek” – mondta a Nový Časnak Ravasz Ábel.

A romaügyi kormánybiztos elhatárolódik ettől a törvényjavaslattól. „Elutasítom azokat a törvényeket, amelyek etnikai kisebbség alapján különböztetik meg a bűncselekmények elkövetőit. Ez a kommunikációs rövidítés ugyan népszerű és előszeretettel használják, én mégis elutasítom” – mondta Ravasz Ábel.

Mit tartalmaz Kaliňák törvényjavaslata?

- az úgynevezett zavaró bűncselekményeket érintő intézkedések

- a rendőrök kompetenciájának növelése, hogy a közrend megzavarása esetén közbeavatkozhassanak

- a rendőrök elkobozhatnák az illetők tulajdonait, illetve megtilthatnák egyes helyekre a belépést

- a rendőrállomások olyan részlegeinek létrehozása, amelyek a romatelepeken történő esetekkel fognak foglalkozni

- kamerarendszer telepítése

- a minisztérium által finanszírozott polgárőrség bevezetése

- a romabűnözést érintő új statisztika bevezetése

- olyan támogató intézmények hálózatának létrehozása, amelyek szociális helyzettel és a gyerekneveléssel foglalkoznak

Cas.sk/para