Bepróbálkoztak a rendőrök, és sikerrel is jártak – kábítószert találtak a fickónál, mégis hagyniuk kell futni

2024. április 2. - 09:46 | Régió

A járőrök véletlenszerűen próbálkoztak be egy férfinél, hogy nincs-e nála kábítószer, és valóban találtak is nála. Az ügyész szerint viszont a drog ilyen módon történt lefoglalása törvényellenes.

Bepróbálkoztak a rendőrök, és sikerrel is jártak – kábítószert találtak a fickónál, mégis hagyniuk kell futni
Illusztráció (Fotó: TASR)

A rendőrök röviddel éjfél után, a pozsonyi SNP híd alatt léptek oda egy férfihez, aki egy újságosbódé mellett álldogált. A járőrök szimata beigazolódott, ugyanis az illető két kis tárolót adott nekik át, amiben metamfetamin volt. A férfit kábítószer tiltott előállításával, terjesztésével és birtoklásával gyanúsították meg.

Az ügyész viszont hamar leállította az eljárást, a magyarázata pedig az volt, hogy a rendőrök nem törvényes úton jártak el. A nyomozó kihallgatta mindhárom járőrt, akik azt mondták, hogy a férfi a felszólításukat követően önként adta át a kábítószert, amiről aztán feljegyzést is készítettek.

Az ügyész abban látja a problémát, hogy a rendőrök annak ellenére szólították fel a férfit, hogy semmilyen kellően bizonyított gyanú nem késztette őket, ami arra utalt volna, hogy drog van nála. Nem szívott marihuánát, nem manipulált a gyanús anyaggal, nem lehetett érezni semmilyen gyanús szagot. Csupán bepróbálkoztak, hogy az éjszaka közepén, a híd alatt álldogáló férfinél nincs-e valami gyanús.

Az ügyész hozzátette: az, hogy a férfit korábban többször is elítélték, idegesen viselkedett, valamint tudatmódosító szer használatának jeleit mutatta, önmagában nem elegendő annak a megalapozott gyanúnak a bizonyítására, hogy bűncselekmény történt, illetve, hogy a személynél a büntetőeljárás szempontjából fontos dolgok lehetnek. Idézte a Legfelsőbb Bíróság ítéletét is, miszerint törvénybe ütköző, hogy a rendőr felszólítson valakit a nála lévő dolgok bemutatására csupán azért, mert valamilyen szubjektív okból furcsának tűnik számára az illető. Az említett esetben sem létezett semmilyen bizonyíték, amely arra engedett volna következtetni, hogy a férfinél kábítószer van.

Akkor mégis milyen módon kellett volna eljárniuk a rendőröknek? Ha gyanút kelt bennük az illető viselkedése, akkor ezt közölniük kellett volna vele, felvilágosítani a jogairól, majd miután őrizetbe vették, az ügyész engedélyével elvégezni a személyes átkutatását. Mivel a rendőrök nem így jártak el, a lefoglalt kábítószer nem használható fel bizonyítékként. Mivel a férfi ellen semmilyen más bizonyítékot nem tudtak felmutatni, az ellene indított eljárást leállították.


(Aktuality)