Bereczk Oszkár: A gorilla egy olyan állat, amelyik az állatkertbe való

2019. október 14. - 11:38 | Belföld

Összejárt a főügyésszel, találkozottt Marian Kočnerral is, de minden olyan vádat tagad az albári polgármester, ami azzal a hétfőn megszellőztetett hírrel kapcsolatban merülne fel, hogy létezik egy hangfelvétel, melyen a zűrös pénzember megöléssel fenyegeti Dobroslav Trnkát. Portálunknak sikerült beszélnie a Dunaszerdahely melletti település vezetőjével, aki kivár és egyelőre nem lép a híresztelések miatt.

Bereczk Oszkár: A gorilla egy olyan állat, amelyik az állatkertbe való
Bereczk Oszkár, a dunaszerdahelyi járásbeli Albár polgármestere (Fotó: Paraméter)

Hétfőn napvilágra került egy 2014-ből származó hangfelvétel, amely a korábbi főügyész, Dobroslav Trnka, valamint Marian Kočner közötti beszélgetést rögzíti. Az üzletember akkor nagyon feldühítette, hogy Trnka a háta mögött megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot, a Penta vezérét a Gorilla-hangfelvétellel, annak ellenére, hogy azt Kočner egyszer már eladta Haščáknak.


Kapcsolódó cikk: Az albári polgármester sofőrje szervezte meg a Sátor-Trnka csúcstalálkozót


Bereczk Oszkár a DenníkN közlése szerint közeli ismeretségben állt Trnkával, és egy Kósa Lóránt nevű ügyvéddel hármasban jártak horgászni és iszogatni. Trnka bevallhatta nekik, hogy megvan neki a Gorilla-ügy hangfelvétele, és támadhatott egy ötletük, hogy megzsarolják vele Haščákot. A Trnka és Kočner közt lezajlott beszélgetés során az exfőügyész előbb Bereczket, később pedig Kósát nevezi meg, mint akinek az ötlete volt a zsarolás. Bereczk Oszkárt, az albári polgármestert kérdeztük:

Mi szól a ma megjelent cikkhez, amiben ön is szerepel, mint egy komoly zsarolás egyik főszereplője?

Ez egy nagy adag sértegetés. Ha komolyan venném, a bírósághoz kellene fordulnom. Ezért most inkább nem reagálok rá. Majd az idő kideríti, mi az igazság. Egyelőre nem fogok harcolni ellene.

Semmi nem lenne igaz abból, amit megírtak a lapok? Még csak az sem, hogy Trnkával együtt jártak horgászni Albárra?

A dolog nem úgy volt, ahogy azt írják, az túl egyszerű lett volna. Az élet nem így működik. Amúgy meg volt egy időszak amikor horgászni jártunk, de az utóbbi 4-5 évben már nem. De várjuk meg az eredményeket, és lehet ebből bírósági ügy is.

Kinek az ötlete volt, hogy megzsarolják Szlovákia legsikeresebb cégcsoportjának, a Pentának a főnökét, akiről az úgynevezett Gorilla-felvételek készültek 2005-2006-ban?

Sosem volt zsarolás, ilyenről én nem tudok. Mondvacsinált dolog ez az egész. Hozzánk évente ezrek járnak horgászni, mert olyanok a település adottságai.

Azt csak nem állítja, hogy több főügyész is járt önhöz rendszeresen pecázni. Mióta ismeri Trnkát például?

Már Milan Hanzel urat is ismertem, de Trnkát legalább húsz éve, amikor még a katonai ügyészségen dolgozott.

És horgászás során előjött a Gorilla-ügy is? Beszéltek róla?

Hát arról mindenkinek megvan a maga véleménye.

De szerintem a gorilla egy olyan állat, amelyik az állatkertbe tartozik. Vicc ez az egész.

De ami a konkrét ügyet illeti, Trnka úr nem volt hozzam bizalmas, ezekről a dolgokról nem beszéltünk.

A megszellőztetett felvételen Kočner többször is beszélt önről. Ezzel kapcsolatban mi a véleménye?

Kočnerről nem vagyok hajlandó tárgyalni, vele nem voltam sosem bizalmi viszonyban.

De azért már találkozott vele, ugye?

Ő minden társadalmi eseményen jelen volt. Mindenkihez hozzászólt, de sosem voltunk barátok. Ellentét volt köztünk.

A ma megjelent írásban szó esik arról is, hogy 2010-ben, a parlamenti főügyészválasztáskor pezsgővel várta Trnkát az ügyészség épületében, ahol Kočner is ott volt.

A főügyészségen gyakran megfordultam, gyakran tolmácsoltam a részükre, és sok helyen megfordultam, de ennek az időszaknak már vége. Az viszont száz százalék nem igaz, hogy 2010-ben a választás napján Kočnerral vártam volna a döntést. Én azon a napon is ott voltam, de ez nem függ össze semmivel sem.

Szóval ön szerint ez az egész ügy egy kitaláció lenne?

Ne foglalkozzanak ezzel az üggyel, a hamis állításokat meg bebizonyítom. Megvárom, mi lesz az egésznek eredménye, és biztos, hogy számon fogom kérni ezt a hisztériakeltést.

(sp)