A bérek kérdésében engedtek az orvosok, de a többi ponttal újra elakadtak – 9 nap múlva leállhatnak a nagy kórházak

2022. november 21. - 14:01 | Belföld

A hétvégi „konfliktusok” ellenére hétfőn a tervek szerint folytatódtak a tárgyalások a kormány és az Orvosszakszervezet (LOZ) vezetői között. Habár múlt héten már „csaknem megegyeztek”, a bérek kérdésében újabb nézeteltérések alakultak ki, hétfőn viszont kiderült, hogy a többi hét pontban sem értenek egyet.

A bérek kérdésében engedtek az orvosok, de a többi ponttal újra elakadtak – 9 nap múlva leállhatnak a nagy kórházak
Az idő fogy! - figyelmeztették a kormányt csütörtökön az orvosok (Fotó: TASR)

Hétfőn, az „ebédszünetben” tartott rövid tájékoztatást a LOZ tárgyalódelegációja, ami alapjána megállapodásra még várni kell.

„Mi a bérek kérdésében elfogadtuk a kormány javaslatát, viszont ma kiderült, hogy a többi hét pontban nincs meg az egyetértés” – mondta Peter Visolajský, a LOZ elnöke.

Nem értik, hogy hol a probléma, hiszen a korábbi sajtótájékoztatókon a kormány képviselői többször kijelentették, hogy a bérek kivételével a többi pontban már megegyeztek. „A memorandum szövegét a bérek kivételével már múlt héten kedden tisztáztuk az egészségügyi miniszterrel, úgy tűnik, mintha a pénzügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium nem kommunikálna egymással” – állítja a LOZ elnöke. Szerinte hétfőn délelőtt csak az első pontról tárgyaltak, ami a kórházak finanszírozásáról, az intézmények adósságának rendezéséről szól.

A tárgyalások hétfőn délután folytatódnak.

Heger ma hiányzott

Hétfőn csak két miniszter, Vladimír Lengvarský egészségügyi és Igor Matovič pénzügyminiszter tárgyalt az Orvosszakszervezet (LOZ) vezetőivel. A mai tárgyalások előzménye, hogy szombaton előbb a LOZ mondta el, hogy mennyivel szeretnének magasabb béremelést a kormány által javasoltnál, majd a kormány képviselői üzentek vissza, hogy többet nem tudnak adni. Végül Boris Kollár (Sme rodina) házelnök üzente meg - újra - mindenkinek, hogy kilép a kormányból, ha nem lesz megegyezés.

Vasárnap még a bérekkel volt gond

Peter Visolajsky, a LOZ elnöke vasárnap cáfolta, hogy csak a béreken múlna a megegyezés. „A kormány igyekszik meggyőzni a nemzetet, hogy nekünk csak a bérekről szól ez az egész, de ez nem igaz. Már két éve (!) dolgozunk az orvosok továbbképzésének rendszerén, a rendszer javításán, de egészen eddig az egészségügyi minisztérium ügyesen átnézett rajtunk, annak ellenére, hogy mindenki elismeri a követeléseink jogosságát” – írta vasárnap Visolajský.

Nem érti, hogy ha mindenki, beleértve a miniszterelnököt és Matovič illetve Lengvarský minisztereket, azt mondja, hogy a követeléseik megalapozottak, és ismételgetik, hogy hogy megegyeztek, akkor miért nincsenek még mindig, két év elteltével és 2100 felmondás után sem elfogadva a követeléseik.

300 millió a felső határ

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint azonban a béremelésen van a hangsúly, és vasárnap még úgy látta, hogy a kormány nem tud több pénzt adni erre a célra. Szerinte már a korábban megígért, és a parlamentben is elfogadott béremelés költségeinek az előteremtése is csodaszámba megy. „Szó szerint utólagosan varázsoltunk 247 millió eurót 2023-ra” – írta Matovič vasárnap. A tárgyalások során ez az összeg 300 millióra emelkedett, ennyivel kapnának többet 2023-ban az egészségügyben dolgozók, vagyis nem csak az orvosok.

„Az egészségügyi dolgozók rendkívüli bérrendezésének célösszegét 300 millió euróra emeltük, sajnos a LOZ képviselői még többet, többet, többet kérnek” – kommentálta Matovič bejegyzésében az orvosok szombati bejelentését.

A LOZ figyelmeztette a pénzügyminisztert, hogy a kommunikációja nem segíti a megoldést.

"A piros feliratok, a túlórákkal számított bérek emlegetése nem segíti a megegyezést" - figyelmeztette Visolajský Matovičot.

A LOZ végül hétfőn elfogadta a kormány béremelési ajánlatát, viszont a kormány – pénzügyminisztérium? – a már megegyezett pontok újratárgyalásába kezdett. Az idő viszont fogy, november 30-án lejár az orvosok felmondási ideje, ami a legtöbb nagy állami kórházat megbénítaná. Az orvosok állítják, ők mindent megtesznek, hogy a hátralévő 9 napban megegyezés szülessen. Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter múlt héten még arról tájékoztatta a kórházakat, hogy a tárgyalások jól haladnak, és a kormány érdeke a megegyezés.

- lpj -