Berekesztették a központi válságstáb ülését: Krčméry és Mikulec szavai komoly változásokra engednek következtetni

2021. június 17. - 18:45 | Belföld

A központi válságstáb június 21-én, hétfőn ismét összeül. A képviselők nem egyeztek meg semmilyen, az új variánst érintő intézkedésben.

Berekesztették a központi válságstáb ülését: Krčméry és Mikulec szavai komoly változásokra engednek következtetni
TASR

Hétfőig az egyes minisztériumoknak konkrétabb javaslatokat kell készíteniük. Ezt Roman Mikulec belügyminiszter jelentette be. Felszólította továbbá az embereket, hogy maradjanak Szlovákiában a nyár folyamán.

„Azt a házi feladatot kaptuk, hogy számítsuk ki újra a vírus terjedési sebességét”

– mondta Vladimír Krčméry.

Az ülésen az Egészségügyi Minisztérium információkat közölt a stáb tagjaival a környező országok, az Európai Unió, de az egész világ járványhelyzetéről. Ezután megvitatták az elkövetkező időszakban megteendő lépéseket.

„Elvileg a cél az, hogy jobb áttekintést kapjunk a különböző országokból visszatérőkről”

– vázolta fel Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter.

Beszélt például a határellenőrzésről, de a nyomon követhetőség javításáról is a harmadik hullámra való felkészülés során. A találkozó témája volt továbbá a delta variáns előfordulása is.

„Ugyanakkor fontos feladat lesz a lakosság tájékoztatása arról, hogy az egyetlen szabadsághoz vezető utat az oltás jelenti, mert az oltás iránti érdeklődés jelenleg stagnál”

– tette hozzá Lengvarský. A polgárokat tájékoztatni kell az eHranica oldalon keresztül történő online regisztráció szükségességéről és az utazás feltételeiről is.

„Nem arról van szó, hogy kellemetlenné akarjuk tenni az emberek életét, hanem arról, hogy meg akarjuk védeni az emberek egészségét és életét”

– mondta Mikulec a kötelező állami karantén bevezetésének lehetőségével kapcsolatban.

(čas.sk)