Berényi és Rigó együtt koszorúztak Kosúton

Bár a november 4-i megyei választásokon a Híd és az MKP megyeelnökjelöltjei harcba szállnak egymással, egyelőre úgy tűnik, a két dudás megfér egy csárdában...

Berényi és Rigó együtt koszorúztak Kosúton
Fotók: Cséfalvay András

Berényi József (MKP) és Rigó Konrád (Híd) együtt koszorúzták meg Szent István szobrát augusztus 20-án, a galántai járásbeli Kosúton. Az ünnepségen Zdenka Mačicová helyi polgármester meghívására vettek részt, rajtuk kívül még Forró Krisztián (MKP) megyei képviselő, valamint Kubica Adrián vágai polgármester vettek részt az eseményen.

"10-15 éve itt Kosúton is a munkahelyteremtés volt a közbeszéd tárgya. Ma a közbeszéd az életminőség javításáról szól. Az életminőségbe beletartozik az, hogy a családok megtalálják saját érvényesülésüket a közösségükön belül" - mondta beszédében Berényi József, aki szerint ha a gyermekvállalás ilyen alacsony szinten marad, nagy gondban lesznek a magyar iskolák és a nyugdíjrendszer is.

Berényi József

"Ezekre a kihívásokra is válaszokat kell találnunk. Ehhez vissza kell nyúlni a múltba, és ehhez szükségünk van olyan felelősségvállaló személyekre, amilyen annak idején Szent István volt" - hangsúlyozta Nagyszombat megye alelnöke.

Berényit követően Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára is beszédet mondott.

Rigó Konrád

"Nem vagyunk egyformák, ez biztos, de attól még, hogy másképp látjuk a világot, más az értékrendünk, egy nemzeti közösséghez tartozunk" -  jegyezte meg a koszorúzás margójára az államtitkár, aki szintén rátért a jelen problémáira is.

"Nekünk ma, 2017-ben az a dolgunk, hogy el tudjuk dönteni, mi az, ami minket előrevisz. Ehhez nem csak szívünket, hanem elménket is ki kell nyitni, úgy, ahogy azt Szent István tette. Mindenki saját belátása szerint élje meg identitását, kultúráját, mindennapjait. Dolgozzon magáért, a családjáért, a faluért, a városért, a magyarságért. Aki ezt teszi, az jól fogja magát érezni a bőrében, és vele együtt gazdagodik a közössége is" - mondta beszédében Rigó Konrád.

(para)