Berényi megyeelnök szeretne lenni, de nem Mikuš, hanem Rigó Konrád szúrja a szemét

2017. szeptember 26. - 20:35 | Régió

Bár Berényi József jelenleg Nagyszombat megye alelnökeként a megyeelnök Tibor Mikuš beosztottjaként dolgozik, minden erejével azon van, hogy a november 4-i választások után a leváltsa mostani felettesét.

Berényi megyeelnök szeretne lenni, de nem Mikuš, hanem Rigó Konrád szúrja a szemét
Berényi József - kezében a Híd TÉMA című kiadványával (Fotók: Paraméter)

A Magyar Közösség Pártjának nagyszombati megyeelnökjelöltje kedd délután sajtótájékoztatót hívott össze Dunaszerdahelyen. Az esemény témáját az szolgáltatta, hogy

a napokban Csallóköz lakosai kézhez kapták a Rigó Konrád hidas megyeelnökjelölt által jegyzett, TÉMA című kiadványt.

A kampányanyagban elsősorban azt a méltatlan aránytalanságot hozzák fel Berényi József ellen, hogy bár a Nagyszombati kerület lakosságának közel 40 százaléka él a Dunaszerdahelyi és Galántai járásokban, a két régióban a megyei fejlesztések csupán 20-25 százaléka valósul meg.

„Ez a kiadvány tele van eredményeim és munkám megkérdőjelezésével” – kezdte a sajtótájákoztatót Berényi József, hozzátéve, hogy véleménye szerint a Híd jelöltje lejáratókampányt indított ellene. Az MKP-s jelölt ezután kivetített Excel-táblázatokkal próbálta cáfolni a kiadványban leírtakat, ugyanis saját összegzései szerint a megyei beruházások 36-40 százaléka valósul meg Nagyszombat megye két déli járásában.

A TÉMA című négyoldalas újság címlapján „”Váltsuk le Mikušt Berényivel együtt!” címmel jelent meg cikk, amiben azt róják fel az MKP-s politikusnak, hogy eladta magát Tibor Mikuš megyeelnöknek, és ha a választók változást akarnak, akkor Mikušt Berényivel együtt kell leváltani.

Miért akarja leváltani Mikušt, ha a megyében minden oké?

Kérdésünkre, hogy ha Nagyszombat megye valóban egyenlően jár el a déli járásokkal szemben, akkor miért indul Tibor Mikuš ellen a megyei választásokon, Berényi József így felelt:

“Azért, mert magyar megyeelnökként még nagyobb hatáskörrel lehet a két járás felé tevékenykedni. (…) Nem beszélve arról, hogy nem kéne alelnökként taktikáznom, hogy mikor lehet előhozni a kéréseinket, követeléseinket, hanem én magam határoznék arról, hogy mikor vesszük elő az egyes témákat.”

Az MKP-s politikus szerint a most futó választási időszak elején az volt a kérdés, hogy háborúzni, vagy együttműködni akar-e az MKP az 2013-as megyei választásokat megnyerő Tibor Mikušsal.

“Mi ezt a második utat választottuk” – állt ki Berényi a megyén működő jelenlegi együttműködés mellett.

Nem biztos, de nem is kizárt, hogy újra Mikuš alelnöke lesz

Miből gondolja, hogy leküzdhető az a 16 ezer szavazatnyi különbség, amivel Mikuš négy évvel ezelőtt megverte, és ha nem jönne össze a megyeelnöki poszt, vajon Berényi József újra vállalná-e az egykori HZDS-es politikus megbízásából az alelnöki funkciót? A Paraméter kérdéseire válaszolva az MKP jelöltje így fogalmazott:

„A cél a megyeelnöki poszt meszerzése, egyéb dolgon jelenleg nem gondolkozom. Csak azon, hogyan tudom elérni, hogy megyei elnök legyek. A mozgósításon múlik minden.”

(db)