Berényi mellől elfogyott a támogatás Nagyszombat megyében, Forrón a "világ" szeme

2022. augusztus 29. - 13:37 | Belföld

A Szövetség Nagyszombat megyei tanácsa hétfői ülésén az MKP-s tagok nem fogadták el a beterjesztett programpontokat, így a párt megyei testülete nem hozott döntést arról, ki legyen a szervezet Nagyszombat megyeelnök-jelöltje.

Berényi mellől elfogyott a támogatás Nagyszombat megyében, Forrón a "világ" szeme
Berényi József és Mózes Szabolcs (Fotó: Paraméter)

A Szövetség lehetséges megyeelnök-jelöltjeként Berényi József MKP-platformelnök, valamint Mózes Szabolcs alelnök volt hosszú ideig képben. A megye két magyarlakta járása közül a galántai Berényit javasolta, a Dunaszerdahelyi járási elnökség meg Mózest ugyan egyedüliként jelölte, de aztán a konferencián elhasalt.

A mai napon a párt Nagyszombat megyei tanácsának kellett volna határoznia Berényi jelölése kapcsán, azonban az MKP frakciója rövid tanakodás után úgy döntött, hogy nem szavazza meg a programpontokat sem. Ez azért lehetett így, mert a testület tíz tagjából 5 MKP-s, öten pedig a hidas, illetve az összefogásos platform emberei. Ez utóbbi csoport pedig nem feltétlen híve Berényinek. Így az MKP nem akart kockáztatni, ezért inkább a mai tanácskozás legelején megakasztották a folyamatot.

Nagy József, az országos elnökség tagja szerint ebben a helyzetben új jelöltre van szükség, és ő Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét tartja a legmegfelelőbb személynek erre a posztra. Hasonlóan vélekedik Rigó Konrád is. A Híd-platform vezetője portálunknak azt nyilatkozta, hogy miután a megyei tanács - a jelölési folyamat utolsó láncszemének tekinthető - ülésén nem született döntés. Szerinte

Forró jobb jelölt Berényinél, és a helyzetet most egyedül ő tudja feloldani, azzal, hogy felvállalja a választási harcot. A hidas platform irányítója emlékeztetett arra, hogy Berényi túlságosan megosztó politikát képviselt hosszú hónapok óta, ami elfogadhatatlan.

Rigó hozzátette, a jelölt személyéről a pártelnök egyedül természetesen nem dönthet, erről csak az országos elnökség határozhat.

Ha a Szövetség Országos Elnöksége döntene Nagyszombat megyeelnök-jelöltjének személyéről, ott hasonló patthelyzetre lehetne számítani, mint az érintett megyei tanácsánál. Az országos testületben 9 MKP-s taggal szemben sorakozik fel összesen 9 hidas és összefogásos politikus.

(sp)