A Berényi-mentes MKP egy magyarított szlovák dokumentummal kedveskedett Matovičnak, ha már akkora a haverság

2020. június 2. - 22:13 | Belföld

A Szlovák Nemzet Memorandumának magyarított verziójával készült a Magyar Közösség Pártja a trianoni megemlékezésre, amelyre Igor Matovič és kormánya hívott mintegy 100 magyar személyiséget.

A Berényi-mentes MKP egy magyarított szlovák dokumentummal kedveskedett Matovičnak, ha már akkora a haverság
Fotó: MKP

Az MKP az 1861-es turócszentmártoni memorandumot „magyarította”, kiemelve az eredeti dokumentum négy pontját, behelyettesítve a szövegbe a szlovákiai magyar közösséget. „A fenti pontok ismerősek lehetnek Miniszterelnök Úr számára, hiszen a szlovák nemzet memorandumát ismétli meg közel 160 év elteltével” - írta az MKP Igor Matovičnak.

A dokumentumban végül kilenc pontban foglalták össze azokat a feltételeket, amelyek a párt szerint „szükségesek közösségünk fennmaradásához és gyarapodásához”. Kérik többek közt a magyar kisebbség minél szélesebb körű önigazgatását, a déli régiók gazdasági fejlesztését, a magyar, mint hivatali nyelv elismerését, a kisebbségi kultúra arányosabb támogatását, a szlovák alkotmány preambulumának módosítását, a kormány támogatását a magyar katolikus egyházmegye létrehozásához és a magyar állampolgárság felvételének engedélyezését a szlovákiai magyarok számára.

(lpj)

Címkék: MKP