Berényi: nem volt obstrukció, mi csak három településről akartunk hosszabban tárgyalni – Interjú

2022. április 7. - 21:40 | Belföld

Két hónapja húzódik a Szövetség polgármesterjelöltjeinek kiválasztása, az Összefogás és a Híd Platform Berényi Józsefet, az MKP Platform elnökét hibáztatja és vádolja obstrukcióval, a megegyezések elszabotálásával. Berényi szerint azonban jövő héten megszülethet a megállapodás.

Berényi: nem volt obstrukció, mi csak három településről akartunk hosszabban tárgyalni – Interjú
Fotók: Cséfalvay Á. András

Felelősnek érzi magát az ügyben?

Én sohasem a saját véleményemet képviselem, hanem az MKP Platform véleményét. Kéthetente van platform-ülés, amelyen döntünk a felmerült kérdésekről, vagyis arról, hogy mit kell képviselnem az elnökség ülésén.

De a saját listájukat még mindig nem terjesztették elő az elnökség ülésén.

Mi előterjesztettük a listánkat, csak a szavazásnak egy közös listáról kell szólnia. Igaz, néhány olyan településsel voltak problémáink, amelyeken az Összefogás szeretett volna jelöltet állítani. A probléma három településre szűkült, és mi azt javasoltuk, hogy a többi 247 jelöltet szavazzuk meg, a maradék háromról pedig még tárgyaljunk, mert ezek a települések az MKP Platform számára fontosak.

Az egyik Nagymegyer, ahol nekünk is van egy jó jelöltünk, és beszéljük meg, hogy melyik jelöltnek van nagyobb esélye nyerni, esetleg készíttessünk helyben egy közvélemény-kutatást. A másik Naszvad, ott a komáromi járási elnökünk jelezte, hogy szeretne indulni. A harmadik település Ipolynyék, ahol a helyi szervezet elnöke jelezte, hogy szeretné jelöltetni magát.

De ha az volt a megegyezés, hogy ott állítanak saját jelöltet, ahol most is van polgármesterük, akkor ez a megegyezés megsértése lett volna, nem? Ha jól tudom, ezt a három települést jelenleg nem MKP-s polgármester irányítja.

Ez igaz, Naszvad és Ipolynyék jelenlegi polgármesterei nemrég beléptek az Összefogásba. De nyilván – gondolom – mindenki számára az a fontos, hogy a Szövetség nyerni tudjon. Mi készek voltunk tárgyalni erről a három településről, és mára meg is született valamifajta egyezség. Én telefonon egyeztettem Orosz Örssel (az Összefogás Platform elnöke – szerk. megj.), és megegyeztünk, még mielőtt Nagy József egy Facebook-posztban írt volna a konfliktusról.

Ezt a megegyezést valószínűleg jövő héten az elnökség is szentesíteni fogja. Szerintem teljesen fölösleges volt ezt az ügyet nyilvánosságra hozni, és úgy vélem, hogy mi nem akadályoztuk a folyamatot, nem volt obstrukció.

Mi azt javasoltuk, hogy szavazzuk meg a 247 már jóváhagyott jelöltet, a maradék háromról pedig még tárgyaljunk. De erre a javaslatunkra különösebb hajlandóság nem mutatkozott, az Összefogás és a Híd azt mondta, hogy vagy mindenről szavazzunk vagy semmiről.

Ha volt egy előzetes megállapodás, akkor azt kellene betartani. A másik két platform is jöhet azzal, hogy van egy jobb jelöltjük, mint az MKP-s polgármester valamelyik faluban.

Mondtuk, hogy készek vagyunk a saját jelöltjeinkről is tárgyalni, sőt, a saját listánkon megjelöltünk olyan településeket, amelyeknél megjegyeztük, hogyha valakinek van jobb jelöltje, akkor szóljon, és a sajátunkat levesszük a listáról. Arról volt egyezség, hogy a 250 település egyhatodában az Összefogás állíthat jelöltet, és erről egy vita után az elnökség szavaz. Az van a szabályokban, hogy az elnökség szavaz, tehát nem kell automatikusan elfogadnunk mindent, amit mások javasolnak.

De arról is szó volt, hogy nem lesz „káderezés”, mert akkor mindenki beleköthet a másik jelöltjeibe, és egy végeláthatatlan folyamat lenne a jelölés. Nem így volt?

Nem káderezésről van szó, hanem a helyzet az objektív megítéléséről, megbeszéléséről. Három település maradt kérdéses a végén. Három. 247-ben megszületett az egyezség, amit már régen megszavazhattunk volna. Teljesen felesleges volt ezzel a konfliktussal terhelni a felvidéki magyarságot.

Én úgy tudom, hogy még ma (csütörtök) délelőtt is folytak tárgyalások erről a három településről.

A három települést illetően szerdán délelőtt egyeztettünk, ma (csütörtökön – szerk. megj) pedig még átnéztük a teljes listát, nehogy félreértés legyen, hiba maradjon benne.

Ez azt jelenti, hogy már az utolsó három település kérdésében is megszületett a megállapodás? Vagy Nagymegyer még mindig kérdéses?

Én úgy tudom, hogy megállapodtunk,

hiszen az utolsó elnökségi ülésen az Összefogás javaslatot tett arra, hogy leveszi Nagymegyert a saját listájáról. Nekünk hétfőn lesz platform-elnökségünk, Naszvaddal és Ipolynyékkel kapcsolatban akkor mondom el azt a javaslatot, amit szerintem képviselnünk kellene.

Ha ezt a platform elfogadja, akkor kedden az elnökség el tudja fogadni a teljes listát.

Miért húzódott ez az ügy két hónapig, ha valójában csak három településről volt szó? Miért tartott ilyen sokáig a megegyezés?

Én is azt kérdezem, miért nem tudtuk azt a 247 jelöltet már korábban elfogadni? Nem tudom.

Nem a 247-et, hanem ezt az utolsó hármat. A politikusok kedvenc kifejezése az egyeztetések során, hogy amíg mindenben nincs megegyezés, addig semmiben nincs. Ez nem az az eset?

A 247 jelöltet bármikor megszavaztuk volna, bármelyik elnökségi ülésen, az a lista már hosszú hetek óta készen volt.

- lpj -