Berényi szólt Szijjártónak, hogy mire készül Matovič a trianoni szerződés kapcsán

2020. június 2. - 13:54 | Belföld

Nem tört ki botrány, sőt, barátságos hangulatban folyt Szijjártó Péter magyar és Ivan Korčok szlovák külügyminiszterek budapesti találkozója kedden délelőtt, két nappal a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója előtt. Ugyan mindkét miniszter hangsúlyozta, hogy az egyezményt eltérően látja a két ország, de szerintük ennek nem kell akadályoznia a két ország kapcsolatainak fejlődését. Szijjártó és Korčok is gesztusnak tartja a kedd esti fogadást a pozsonyi várban, amelyre Igor Matovič szlovák kormányfő mintegy 100 magyart hívott meg.

Korčok-Szijjártó
Fotó: FB

A magyar külügyminisztert Berényi József, az MKP Nagyszombat megyei alelnöke már korábban tájékoztatta a kedd esti találkozóról, amelyen Igor Matovič szlovák kormányfő és kormánya mintegy 100 magyar személyiséget lát vendégül a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulója és a magyar nemzeti összetartozás napja alkalmából. Ugyan ez két nappal a tényleges évforduló előtt lesz, de ez nem zavarta egyik minisztert sem.

„Gesztusként értékeljük a találkozót annak ellenére, hogy nincs vita abban: teljesen mást jelent ez az esemény a magyaroknak, mint a szlovákoknak” - mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Szijjártó.

Szerinte kölcsönösen tisztában kell tartani egymás érzelmeit, a keddi találkozón pedig ott lesz a pozsonyi magyar nagykövet is.

Nem okoz feszültséget Trianon

Korčok szerint már a keddi miniszteri találkozó is mutatja, hogy nem okoz feszültséget a két ország kapcsolatában a trianoni békeszerződés eltérő értelmezése.

„Két nappal vagyunk Trianon előtt, de fel sem merült, hogy ez a dátum megfelel-e a találkozó megtartására” - jelentette ki Korčok.

Ő is megismételte, hogy, a két ország eltérően vélekedik a szerződésről. „De a mi felelősségünk, hogy a történelem ne válasszon el, mindenki úgy fogja fel a történelmet, ahogyan azt fontosnak tartja. Ami nem kapcsol össze, annak nem biztos, hogy el kell választania” – magyarázta a szlovák miniszter.

Új híd, új határátkelők, több gáz, villany

A miniszterek szerint a járványhelyzet után már kezd normalizálódni a határátkelési rendszer a két ország között. Kedden két újabb határátkelő nyílt meg: a Párkány és Esztergom közti teherkomp újra jár, valamint megnyitották a Nógrádszakáll és Ráróspuszta közti átkelőt is.

A következő időszakban négy fontos közös projektet emelt ki Szijjártó: nyár végéig átadják a komáromi Duna-hidat, háromszorosára bővítik magyar és szlovák földgázhálózat összekapcsolását lehetővé tevő interkonnektor kapacitását, két ponton összekötik a két ország magasfeszültségű villanyáram-hálózatát, és hat teljesen új határátkelőt nyitnak 2022-ig – ebből három új Ipoly-híd lesz.

- lpj -