Berényi Udvardon emlékezett: „Az eszme, ami akkor megalakult, benne maradt a magyarságban”

Az MKP korábbi elnöke, Nagyszombat megye alelnöke idén Udvardra látogatott március 15-én, ahol a magyar forradalomról és szabadságharcról történő megemlékezésen vett részt.

Berényi Udvardon emlékezett: „Az eszme, ami akkor megalakult, benne maradt a magyarságban”
Berényi József (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Farkas Tibor, az MKP helyi képviselője a megemlékezésen elárulta, hogy Berényi már évekkel ezelőtt, még a párt elnökeként készült ellátogatni az Érsekújvár melletti nagyközségbe ezen az ünnepen, ám akkor az M1-es autópályán ragadt egy egész éjszakára a havazás miatt. „Örülünk neki, hogy ma már sikerült idejönni” – szögezte le.

Berényi József ünnepi beszédében arra figyelmeztetett, hogy „az eszme, ami akkor (1848/49) megalakult, benne maradt a magyarságban”, és előidézte az azt követő évtizedek eseményeit is.

„Ennek az országnak a hivatalos nyelve a magyar kell legyen. Mondták ezt olyanok is, akik jobban tudtak németül, mint magyarul, mert tudták, hogy a nyelv az önazonosság egy nagyon fontos momentuma. Nekünk is, felvidéki magyaroknak azért kell ragaszkodnunk a nyelvünkhöz, mert ez megmaradásunk egyik alapköve” – hangsúlyozta.

Beszédében reflektált a mai történésekre is. „A mai Szlovákiából nézve érdekesen cseng vissza, amikor azt olvashatjuk, hogy egyenlőséget a bíróságok előtt, mind vallási, mind polgári tekintetben. Mi mást követel ma a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom – azt kívánja, hogy legyenek az emberek egyenlőek a törvények előtt. Ez megvan a márciusi 12 pontban is. De benne van az is, hogy igazságosabb közteherviselést. A pártok most is szinte versengenek, hogy melyikük javasol nagyobb adócsökkentést, csak kár hogy mindig választások előtt történik ez...” – fogalmazott.

Berényi úgy véli, nekünk, magyaroknak azért jó, mert van miből merítenünk.

„Mivel ennek a modernsége, közelsége, lehetővé teszi, hogy a mindennapjaink folyamán is elővegyünk egy kis elemet, magunk elé tartsuk, mint egy tükröt, és megkérdezzük, hogy vajon az akkoriak hogy döntenének a mai ügyekben. Ahogy akkor döntöttek, az hogy alkalmazható most, a morális tartásuk hogyan segíthet bennünket, a belsőnket, szívünket-lelkünket ezekben a mai küzdelmekben. Azért fontos emlékezni, mert ezek az események azok közé tartoznak, amelyek a magyarságot naggyá tették” – emlékeztetett.

(SzT)