„Bérgyilkos a szomszédja”, avagy találsz ma szabadlábon Ficonál pökhendibb politikust?

Aszonygya Fico bukott miniszterelnök elvtárs a „tlacsenkán”, hogy szerinte, ha már a Kuciak-gyilkosság ügyében kizárták az olasz szálat (azóta az illetékes szervek nem győzik hangsúlyozni, nem zárta ki senki az olasz szálat), akkor mindent vissza. És de jó, hogy a kormány ellenállt az utca becsapott emberének és valamiféle (miféle) puccsnak. Meg hogy az államfő, az ellenzék, a média hazudott, sőt utóbbi még a tüntetéseket is vezényelte… És hazugságokkal etette a népet, így akarta őt, Ficot, aki egyébként okkal megbukott, megbuktatni. Ami állítólag nem lett volna demokratikus, mert az a demokratikus, ha ő és övé az ország és a hatalom, akár a templomban. Utóbbit nem mondta, csak utalt rá.

„Bérgyilkos a szomszédja”, avagy találsz ma szabadlábon Ficonál pökhendibb politikust?
Fotó: Youtube

Azt viszont mondta, hogy ha le lesz az ügy zárva, akkor vissza kell térni mindazon dolgokra, amelyeket a gyilkosság után az államfő, az ellenzék, a média, sőt még a külföldről finanszírozott harmadik szektor is tett.

Ezt nem lehet másképp értelmezni, csupán fenyegetésként.  Mármint azon a becsípődésen kívül, hogy mennyire rágörcsölt erre a visszatérés-dologra.

Minősít is, mondván a felsoroltak (akiket ilyen sorrendben egy másik videóban is szapul ) „filozófiája” a gyűlölet elvére épül. Majd lelépett rendezői jobb felé, vagyis balra. Ő legalábbis azt hiszi…

Kezdjük talán ott, hogy semmilyen antidemokratikus puccs, államcsíny vagy rendszerváltás, melyet – ez a ’89 előtt még a SZKP KB főtitkári posztját célzó emberke, vagyis aki éppen hogy egy demokratikus választásokat tiltó rendszer büszke híve volt (volt?) – emleget, nem történt. Kísérlet szintjén sem. Az emberek az utcákon csak azt kérték, amihez joguk van, ha a választott főmuftinak olvadni kezd fején a vaj: hogy húzzon el és válasszanak egy kevésbé vajas új muftit. Ennek az ellenkezőjét állítani azon túl, hogy nem igaz: vagy kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát, vagy nagyon közel áll hozzá.

Röhöghetnénk is ezen, csak Erdogan fokozottan demokratikus és még inkább „európai” példája mutatja, hogy nem érdemes, mert ez Fico részéről egy megelőlegezett vádbeszéd arra a későbbi esetre, ha majd megteheti, hogy nem csak a fészbukon vádaskodhat.

Továbbá a letartóztatásokkal nincs ám vége az ügynek. Sem ítélet nem született, sem felmentés, nincs minden szál felgöngyölítve, sem az olasz, sem a szlovák, semelyik. Nem kellene úgy beszélni, mintha máris tisztázódott volna, hogy Fico ma született bégetni e földre. Ezért aztán fenyegetőzni sem kellene, főleg nem kicsattanva attól a szeretettől, amelyet a felsorolt, közellenségnek kikiáltott szubjektumoktól elvitat.

Vajon volt-e az utca emberének mit számon kérnie? Volt, ha mást nem, még mindig pl. a Baštrnák-lakást… De sorolhatnánk napestig.

Vajon volt-e az államfőnek mit számon kérnie? Ha csak arra gondolunk, hogy Ficot a belügyminisztere és a rendőrkapitánya is követni kényszerült abba a süllyesztőbe, amelyből most a csápjait meresztgeti, akkor nyilvánvalóan volt. Itt azért hely hiányában nem foglalnám össze az összes olvadó vajat az olasz maffiózó Vadala és Fico közös Troškovájától kezdve a… mindegy, napestig.

Az, hogy Fico orbáni gondolatokkal (értsd: Soros pénzeli az ellenzéket) fűti fel magát a merevedésig, legyen az ő privát perverziója, de hogy bizonyítékok nélkül vádolja szervezkedéssel a harmadik szektort és a médiát, nem csupán elég szánalmas, hanem kérem, arra paragrafus is van a nagy könyvben.

Újságíró-gyilkosság kapcsán pedig a médiát vádolni egyenesen gyomorforgató. Mert még ha az újságírók egy része félelmében vagy felfokozott lelki állapotában túl is lőne a célon, talán ilyen esetben érthető lenne.

De hát azt kell vádolni, aki a társadalmi kontrollt végzi, ha az elvtárs a társadalmi kontrollt akarja megkérdőjelezni, ez teljesen logikus. Csak éppen undorító. Vajon van-e a médiának mit számon kérnie? No ná, a média a társadalom lelkiismerete és a demokrácia lakmusza. Neki nem volna? Neki kötelessége a számon kérés.

Végezetül vessünk egy futó pillantást arra, miért is gondolja a politikai kriptából vonyító Fico, hogy vége a nyomozásnak. Bizonyára azért, mert elkapták a végrehajtókat, a közvetítőket és elvileg a megrendelőt is.

Csakhogy Kočner, (pár név, adat és kép itt) aki a nyomozás jelenlegi állásáról kiszivárgott infók alapján a gyilkosság megrendelője, pont Fico szomszédja a Bonaparte-villában. 

Ami pedig egy bevallottan (meg akart ugyanis egyezni a hatóságokkal) adócsaló emberé, Baštrnáké. Kočnerral a fél Smer-elit tegeződik, mondjuk, a fél ellenzék sem panaszkodhat… Vadalával Fico a jelek szerint lyuksógor. Vagy olyasmi…

Csakhogy a nyomozásnak koránt sincs vége. Sőt, sok mindent Kočner csak most fog kitálalni…

Úgyhogy én nem lennék Fico helyében annyira magabiztos, pökhendi és harapós.

Sikeres politikus volt, megelégedhetne ezzel. Pár dolog nem jött be neki. De ahogyan abba se bír belenyugodni, lásd nyilatkozatait a bársonyosról, hogy a SZKP KB főtitkári posztjáról lemaradt november 17. miatt, azt sem képes férfiasan lenyelni, hogy Pellegrini (noha benne se bíznék maradéktalanul) mi tagadás, eddig nem rosszabb miniszterelnök Ficonál. Egy bukott Fico rájöhetne, hogy érdemesebb lenne neki önként lelécelnie egy saját maga által választott banánköztársaságba leélni szépen, nyugodtan a politikai nyugdíj éveit, mint inkább megvárni és/vagy kiprovokálni, hogy a demokratikus népharag küldje el végre a nyüves, gennyes vérhólyagba.

Vagy valamelyik bíróság… (Ismét például Kočner szomszédságába? Mert csak a filmben Bruce Willis a bérgyilkos szomszéd.)