Bérlakásokat, iskolát és utaztatást ígért Matovič a Volkswagennek, azóta csönd van

2021. május 24. - 09:55 | Belföld

A pozsonyi Volkswagen elnökségi tagja, Sebastian Krapoth adott interjút a Denník N-nek, ebben esett szó arról, hogy az autógyártó vállalat továbbra is vár azokra a beruházásösztönzőkre, amelyeket Igor Matovič kormánya ígért tavaly.

Bérlakásokat, iskolát és utaztatást ígért Matovič a Volkswagennek, azóta csönd van
Illusztráció

Matovič, illetve a parlament gazdasági bizottságának OĽaNO-s elnöke, Peter Kremský tavaly júliusban ígért több konkrétumot a cégnek azért cserébe, hogy pozsonyba hozzák a VW Passat és a Škoda Superb modellek gyártását.

Ezek között szerepelt, hogy az állam biztosítaná a vállalat üzemi egységeiben dolgozók szervezett utaztatását, amit eddig a cég saját maga biztosított. Emellett 2 ezer bérlakást ígértek számukra, valamint azt, hogy egy oktatási intézményt is létesítenek, amelyben az autóipar dolgozóit képeznék ki.

A német konszern az ősz folyamán hozott döntést a két említett modell gyártásának költöztetéséről, ami 500 millió eurós invesztíciót jelent, és határoztak további, ugyanilyen nagyságú beruházásról, melynek részletei egyelőre tisztázatlanok. Sebastian Krapoth az interjúban beszélt arról, hogy ennek kapcsán szeretnék intenzívebbé tenni a kormánnyal folytatott viszonyt, mivel elvárják a kormány ígéreteinek betartását.

Krapoth arról is beszélt, hogy a vállalat számára az az előnyös, ha a kormány stabil, éppen ezért a koalíciós válság, illetve a kormányfőváltás diplomáciailag némileg terhes cselekmény volt. Fontosnak tartja viszont, hogy a helyzet stabilizálódott, mivel szükségesnek tartják, hogy folyamatosan kommunikáljanak.

Értékeli az ún. tartós kurzarbeit bevezetését a válságidőszakban, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az állam foglalkozzon az alkalmazottak bérére nehezedő magas adó- és elsősorban járulékterhekkel, ami szavai szerint jóval magasabb, mint a környező országokban.

(Denník E)