Berlin hazaszállíttatná a német dzsihadisták gyermekeit

A német kormány hazaszállíttatná az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoló német állampolgárságú dzsihadisták gyermekeit Németországba - jelentette szerdán a Süddeutsche Zeitung című lap, illetve a WDR és NDR közszolgálati médiatársaság.

A Süddeutsche Zeitung, a WDR és az NDR úgy tudja, hogy a berlini külügyi tárca felkérte az iraki kormányt, engedélyezze a börtönökben illetve kihallgatási központokban fogvatartott német szülők gyermekei kiutazását Németországba. A bagdadi vezetés egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Sajtóértesülések szerint legalább hat kiskorúról van szó. A gyermekeket az anyjukkal együtt tartják őrizetben. Őket az Iszlám Állam által egykor uralt területen fogták el. Úgy tudni, az észak-iraki Kurdisztán székvárosában, Erbílben a gyermekek közül négyen "raboskodnak", az egyik őrizet alatti anya ráadásul várandós.

A gyerekek egy részét szüleik vitték magukkal a terrorista szervezet, az Iszlám Állam "kalifátusába", mások ott születtek.

Fogva tartásuk körülményei aggasztóak: az erbíli börtönben a német szülőktől származó kisgyerekek több mint hatvan másik nővel és más állampolgárságú gyerekkel vannak összezárva egy cellában. A német külügyminisztérium szerint a szóban forgó gyerekek jobb kezekben lennének Németországban élő rokonaiknál.

A gyermekek hazaszállításáról való döntést megelőzően a német kormány biztonsági kérdéseket is megvitatott. A nagyon fiataloknál mindez nem jelenthet gondot a biztonsági szolgálatok szerint.

Hans-Georg Maassen, a német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője ugyanakkor ismételten óvott az idősebbek jelentette biztonsági kockázatoktól. Maassen szerint veszélyt jelenthet, ha a dzsihadisták gyermekei, akiket iszlamista tanok alapján neveltek fel a háborús övezetekben, visszatérnek Németországba. Hozzátette: "ezzel (Németországban is) egy újabb dzsihadista-nemzedék nőhet fel".

MTI/para