Berlinale - Steven Spielberg Arany Medve-életműdíjat kap

2022. november 22. - 18:48 | Kultúra

Steven Spielberg amerikai filmrendező Arany Medve-életműdíjat kap a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon februárban.

Berlinale - Steven Spielberg Arany Medve-életműdíjat kap
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A 75 éves forgatókönyvíró, rendező, producer több mint 100 filmet és sorozatot felölelő életpályája " egyedülálló a világ filmtörténetének elmúlt 60 évében" - olvasható a fesztivál szervezői által kiadott közleményben. Spielberg nevéhez a többi között olyan remekművek fűződnek, mint A cápa, a Schindler listája, az E.T., vagy az Indiana Jones-filmek.

"Elképesztő karrierje során nemcsak nézők nemzedékeit kápráztatta el a világ minden részén, hanem a mozinak, mint álomgyárnak új jelentést adott" - írják. "Legyen szó a tizenévesek örökké varázslatos világáról vagy a saját valóságunkról, melyet a múlt történései örökre megváltoztattak, (Spielberg) filmjei új síkba helyezik a nézőt, ahol a mozivászon lesz érzelmeik beteljesülésének megfelelő felülete" - indokolták a díj odaítélését Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian, a fesztivál szervezői.

A rendezőt összesen 19 alkalommal jelölték Oscar-díjra, ebből háromszor vihette haza a szobrot: 1994-ben a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriákban (Schindler listája), 1999-ben a pedig a legjobb rendezésért (Ryan közlegény megmentése) jutalmazták.

A fesztiválon mutatják be a rendező legújabb, A Fabelman család című filmjét is. A nagyközönség előtt 2023 tavaszán bemutatkozó film, melyben egy zsidó család fia tekint vissza gyerekkorára, önéletrajzi vonatkozásokat is tartalmaz.

A 73. Berlinalét február 16. és 26. között rendezik.

(MTI)