Berlini kutatók szerint előnyösebb az orron át befújható védőoltás

2023. április 4. - 16:08 | Tech

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen Berlinben kifejlesztett, orron át befújható új védőoltás a korábbi vakcinákkal összehasonlítva előnyösebb tulajdonságokat mutatott az állatkísérleteket követően - olvasható a kutatást összefoglaló frissen megjelent tudományos tanulmányban.

Berlini kutatók szerint előnyösebb az orron át befújható védőoltás
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A legyengített koronavírust tartalmazó összetett folyadékot hörcsögökön tesztelték, és hatását a jelenleg általánosan elterjedt, hírvivő ribonukleinsavon (mRNS) alapuló védőoltások eredményeivel hasonlította össze a Geraldine Nouailles vezette kutatócsoport a berlini Charité Freie Universität (FU) egyetemi kórházban - közölték a Nature Microbiology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A kutatás egyelőre a korai fázisában van, mert embereken még nem tesztelték a vakcinát. A tanulmány társszerzője, Emanuel Wyler, a Max Delbrück Központ (MDC) munkatársa kedden a dpa német hírügynökségnek elmondta: még nem világos, milyen hosszú ideig biztosít védettséget a vakcina a kísérleti időszakot követően.

A tanulmány szerint a legyengített vírusokat tartalmazó vakcina kutatási eredményei azt mutatják, hogy az orron át befújható védőoltás váltja ki a legerősebb emberi immunreakciót.

"A vakcina hatását a hörcsögök betegségének súlyossága alapján mértük"

- magyarázta Wyler, hozzátéve, hogy más tényezőket is figyelembe vettek: vizsgálták a vírus szaporodási képességét, az állatok immunrendszerének emlékezőképességét, valamint az antitestek koncentrációját a nyálkahártyán.

A berlini FU és a MDC kutatói a tanulmány egy olyan, korábban még nem publikált, 2022-es változatát tették közzé, amely még nem esett át a külső szakemberek által végzett tudományos ellenőrzés folyamatán.

Jelenleg a RocketVax AG nevű svájci biotechnológiai start-up vállalattal együttműködésben zajlik az orron át befújható új védőoltás biztonsági tesztelése - hangsúlyozta a most megjelent tanulmányról kiadott közlemény.

A svájci cég folytatja a vakcina fejlesztését, és jelenleg az embereken végzett klinikai tesztelésre készülnek.

(MTI)