Bermuda most lépett vissza egyet az emberi jogok területén

John Rankin, Bermuda kormányzója jóváhagyta helyi idő szerint szerdán azt a törvénytervezetet, amely megszünteti az azonos neműek házasodásának lehetőségét, amelyet tavaly a legfelsőbb bíróság engedélyezett a brit tengerentúli területen.

John Rankin rövid nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy alapos megfontolás után, az alkotmányt figyelembe véve írta alá a tervezetet.    

A kormányzó döntése ritka ellenpéldája több nyugati ország gyakorlatának, ahol inkább a melegházasság törvénybe iktatása irányába mutatnak a trendek.    

A szigeten hatályos törvények értelmében az azonos neműek továbbra is élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, ami a kormány szerint a házassággal azonos jogokat garantál nekik. A december óta kötött melegházasságokat nem érvényteleníti a jogszabály-változás.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek mindezek ellenére bírálják az új törvényt, és a kormányzó mellett Boris Johnson brit külügyminiszternél is lobbiznak, hogy London ne szentesítse a módosítást, amire az önkormányzattal rendelkező, tengeren túli brit területek esetében előírás, de többnyire puszta formalitás. Úgy vélik, a jogszabály alkotmányellenes, mert az alaptörvény rögzíti a diszkrimináció tilalmát.

A Legfelsőbb Bíróság 2017 májusában engedélyezte az azonos neműek házasságát, amit a 60 ezer lakosú sziget kicsiny meleg közössége üdvözölt, a konzervatív többségnek viszont rosszallását váltotta ki. Akkoriban emiatt több ezer fős tiltakozások voltak a hamiltoni parlament előtt.

(MTI)