Berobbant a karácsonyvárás Kisudvarnokba

November végétől egészen december végéig minden héten érdekes programokkal várja az érdeklődőket a Kisudvarnoki önkormányzat. A rendezvénysorozat november 20-án ádventi koszorú készítésével vette kezdetét.

Berobbant a karácsonyvárás Kisudvarnokba
A szerző felvételei - további fotókért kattints!

Nem először szervez a falu karácsonyváró programsorozatot, de idén először annyira sokrétű, hogy szinte másfél hónapig tart. „Próbáltuk úgy felépíteni a rendezvényeket, hogy karácsonyig és persze az ünnep után még szilveszter előtt is legyen valamilyen attrakció. Vannak rendezvények, amik ismétlődnek, és vannak újdonságok is” — meséli Marczell Zoltán polgármester.

A Mikulásváró, amire december 3-án vasárnap kerül sor, több faluban is működik, Kisudvarnokban szintén több éves hagyománya van. Épp úgy a betlehemezésnek is, ami a faluház szabadtéri színpadán már sok-sok éve zajlik. Idén december 22-én kerül rá sor, amikor a helyi iskolások egy műsorral kedveskednek a falubelieknek. „Ami újdonság lehet, vagy más a többi falu rendezvényéhez képest, az a forraltbor-főzőverseny, amire idén második alkalommal kerül sor december 15-én pénteken, ekkor tartunk egy karácsonyi dísztárgybemutatót és vásárt is” — magyarázza a polgármester.

Egyedi meglepetéssel készülnek a korcsolyázni vágyóknak, fittyet hányva az időjárási viszonyokra, december 8-án jégpályát avatnak a faluház udvarán. Ha pluszt, vagy ha mínuszt is mutat a hőmérő higanyszála, akkor is korcsolyáznak majd. „Egy műanyag felületről beszélünk, amin hagyományos korcsolyával lehet korcsolyázni akár nyáron is. Mi egy hónapra béreltük ki” — tudjuk meg. Egy kisudvarnoki lakos délelőttönként az óvodásokat tanítja majd korcsolyázni, amennyiben lesz rá igény, délután pedig a serdülőket, vagy akár a felnőtteket is. Ugyanezen a napon házisütemény- és tortaverseny is zajlik majd.

Ami még mindezen kívül érdekesség lehet, az élő ádvent, amely programra 24 család jelentkezhet. Olyanok jelentkezését várják, akik december 1. és 24. között egy napon kihelyezik az ablakukba az adott nap számát, tetszés szerint díszítik, lefotózzák és elküldik. A résztvevők között ajándékot sorsolnak ki. „Az élő ádvent lényege, hogy a lakosok feldíszítsék saját ablakukat, házukat, vagy kertjüket, s jól láthatóan elhelyezzék az adott nap számát is, amelyet sorsolás útján kapnak majd meg. Így a 24 nap alatt minden szám megjelenik majd a község egy-egy pontján. S miután ünnepi fénybe borultak a házak, indulhat a vadászat. Bárki elindulhat, hogy megkeresse és lefotózza az aznapi házat, amit meg kell keresni a faluban. A cél a készülődés öröme és az, hogy ezzel is közelebb hozzák egymáshoz a falu népét” — hangsúlyozza Marczell Zoltán.

A programot úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja benne a magának valót, minden réteg tudjon szórakozni egy kicsit, hiszen Kisudvarnokban nagyon fontos a közösségépítés.


 

(alsa)