Bertozzit és Meldalt is váratlanul érte a kémiai Nobel-díj híre

2022. október 5. - 16:24 | Tech

Carolyn R. Bertozzit és Morten Meldalt is váratlanul érte, hogy K. Barry Sharpless-szel együtt nekik ítélték idén a klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért a kémiai Nobel-díjat.

Bertozzit és Meldalt is váratlanul érte a kémiai Nobel-díj híre
Fotó: TASR/AP

"Teljesen megdöbbentem, itt ülök, és alig kapok levegőt"

- mondta a bejelentést követő sajtótájékoztatón Bertozzi.

"Még mindig nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ez valódi, de percről percre valóságosabbá válik"

- tette hozzá az 55 éves amerikai tudós.

Elmondta, hogy munkája során kutatócsoportjával sikerült láthatóvá tenni és megérteni a sejtfelszíni struktúrákat, az úgynevezett glikánokat, ami segített például a rák elleni új immunterápia kifejlesztésében.

Kutatásainak eredményeit azonban a gyógyászat más területein is hasznosítják - mutatott rá, hozzátéve, hogy a kutatási terület előtt még nagy út áll.

Carolyn Bertozzi a Nobel-díj jelentőségét abban is látja, hogy energiát ad ennek a tudományterületnek, sok ember munkáját ismeri el, akik a területen dolgoztak.

A dán Morten Meldal az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a nyilvános bejelentés előtt fél órával kapott egy hívást a Nobel-bizottságtól.

"Azt kérték, hogy ne mondjam el senkinek"

- idézte fel, hozzátéve, hogy így az irodájában ült remegve az izgatottságtól.

"Ez egy hatalmas megtiszteltetés"

- hangsúlyozta.

Meldal vegyészmérnökként kezdte pályafutását.

"Meg akartam érteni a világot, és úgy gondoltam, hogy a kémia adhat válaszokat"

- magyarázta érdeklődésének irányát.

Mint a Nobel-díj honlapján hallható interjúban hozzátette, a kémia olyan terület, amely vonzó lehet a fiatalok számára, mivel "segít megérteni, hogyan működik minden, nagy kihívást jelent, de egyben nagyon kifizetődő is". A lehetőségek pedig végtelenek: "a szerves kémia megértésének még csak a kezdetét kapargatjuk" - hangsúlyozta Morten Meldal.

A klikk-kémiát úgy írta le, mint egy olyan módszert, amellyel úgy lehet összetett struktúrákat építeni és összekapcsolni őket, mintha legókockák lennének.

"Nem mindennapi dolog, hogy egy dán Nobel-díjat kap"

- jegyezte meg, hozzátéve, hogy az elismerés büszkeséggel tölti el kollégái és kutatócsoportja nevében is.

A 81 éves Barry Sharpless azon tudósok elitjéhez csatlakozik, akik két Nobel-díjat is nyertek, az elsőt 2001-ben kapta a királisan katalizáló oxidációs reakciókkal kapcsolatos kutatási eredményeiért. A klub tagja még John Bardeen, aki kétszer kapta meg a fizikai Nobel-díjat, Marie Curie, aki fizikai és kémiai, Linus Pauling, aki kémiai és békedíjat kapott, valamint Frederick Sanger, aki szintén két kémiai díjat vehetett át.

A Nobel-díjak hete hétfőn kezdődött az orvosi-élettani díj bejelentésével és csütörtökön az irodalmi díjazott nevének nyilvánosságra hozatalával folytatódik. A 2022-es Nobel-békedíjat pénteken, a közgazdasági emlékdíjat pedig hétfőn hirdetik ki.

(MTI)

Címkék: kémiai Nobel-díj