Beruházási támogatásra pályázhatnak a mezőgazdászok, 110 millió eurót osztanak szét

2022. január 24. - 13:45 | Belföld

A mezőgazdászok beruházási támogatást igényelhetnek a földművelésügyi minisztériumtól. Ezt Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter és Jozef Kiss, a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (PPA) főigazgatója jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón. Összesen 110 millió eurót különítettek el erre a célra.

Beruházási támogatásra pályázhatnak a mezőgazdászok, 110 millió eurót osztanak szét
Jozef Kiss és Samuel Vlčan (Fotó: TASR)

Vlčan tájékoztatása szerint a 4.1.-es számú felhívást január 31-én teszik közzé, és a gazdálkodók március 1-től május végéig pályázhatnak.

A miniszter szerint a gazdálkodók a támogatás által ki tudják majd egyenlíteni a korábbi időszakok jelentős beruházási adósságát a növénytermesztésben és az állattenyésztésben.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mezőgazdászok régóta vártak erre a felhívásra. Nagyon fontos, hogy minél előbb megvalósítsuk és sikeres legyen, a mezőgazdászaink ugyanis nagy befektetési adóssággal küzdenek, amelyet nagyrészt az 1990-es években lezajlott szerencsétlen privatizáció, valamint a Smer és az SNS kormányzása idején az EU-támogatások határtalan szétlopása okozta” – mondta Vlčan.

Vlčan tájékoztatása szerint épületek építésére, rekonstrukciójára vagy korszerűsítésére irányuló beruházásokra lehet majd támogatást igényelni, valamint technológiai berendezésekre, gépek és eszközök beszerzésére. A támogatásból továbbá az értékesítés javítására és a környezetterhelés csökkentésére is lehet beruházásokat eszközölni.

A tárcavezető kifejtette, mivel a múltban bebizonyosodott, hogy a közbeszerzést úgy is lehet manipulálni, hogy egy kombájn, amelyet Németországban általában 350 ezer euróért árultak, nálunk akár félmillió euróba is kerülhet, ezért azt az utat választották, hogy úgynevezett katalógusárakat határoztak meg.

Az agrárminiszter arra is felszólította a gazdálkodókat, hogy a korábban meghirdetett 50 / VID / 2020-as felhívásból jelentkezzenek át az újonnan meghirdetett 4.1.-esbe. Kiss tájékoztatása szerint a 4.1.-es felhívás esetében a pályázók március 1. és május 31. között nyújthatják be vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulás iránti kérelmüket. A PPA már ebben az évben megkezdi a kifizetéseket.


(TASR)