Beruházások sorát hozza magával a Jaguar Land Rover

Nyáron jelentette be érkezését Nyitra környékére a spanyol Gestamp, most pedig egy másik.

Beruházások sorát hozza magával a Jaguar Land Rover
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az aranyosmaróti ipari parkban tervez üzemet létesíteni egy autóalkatrészek gyártásával foglalkozó vállalat - adta hírül a SME. A benyújtott környezeti hatástanulmány alapján a gyártócsarnokot 2017 elején kezdenék építeni, az év végére pedig be is fejeznék. A projektjükben szerepel, hogy a 18 millió eurós beruházás összefüggésben áll a négy szlovákiai autógyártó egyre növekvő keresletével.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy milyen konkrét cégről van szó. Az egyes benyújtott anyagból az derül ki, hogy az amerikai Altra vállalathoz tartozó valamelyik cég invesztíciójáról lehet szó. A dokumentumok szerint az üzemben végzendő tevékenység a fémmegmunkálással függhet össze.

Dušan Husár, Aranyosmarót polgármestere a SME megkeresésére elmondta, hogy a beruházás egyrészt segíti a régiót foglalkoztatási szempontból, másrészt növeli a diákok érdeklődését a helyi középiskolák iránt.

A SME információi szerint az egyik potenciális beruházó a Bauer Gear Motor Slovakia, amely az Altra konszernhez tartozik. A vállalat 2011 óta működik Aranyosmarót mellett, összesen mintegy 240 embert foglalkoztat.

Ivan Lužica, a Deloitte tanácsadó cég munkatársa szerint

a Jaguar esetében is hasonló modell érvényesül, mint annak idején a KIA Szlovákiába történt megérkezésénél. A nagy gyártócéget követik a beszállítói.

Ezt a forgatókönyvet igazolja a spanyol Gestamp beruházása, ami hasonló ahhoz, mint amikor a KIA után Szlovákiába érkezett a Mobis cég is.

Az Aranyosmaróton épülő új üzembe vélhetően mintegy 500 embert vehetnek fel. A régióban viszont nem lesz egyszerű találni megfelelő munkaerőt, ugyanis összesen alig több mint 1300-an vannak az álláskeresők. Anna Svoradová a McRoy személyzeti ügynökségtől azonban kifejtette, hogy az álláskeresők több mint felénél nem lehet megállapítani, mi a foglalkozásuk, 250 ember alapiskolai végzettséggel rendelkezik, 670-en pedig hosszú távon munkanélküliek.

Úgy tűnik, hogy nehéz lesz megtalálni a megfelelő alkalmazottakat, Matuš Kaleta a Manpower ügynökségtől azonban úgy véli, hogy visszatérhetnek ezáltal a régióba azok a munkavállalók, akik mostanáig máshova jártak dolgozni. Vonzó lehet ugyanakkor az aranyosmaróti üzem a zólyomi, losonci és nagykürtösi régió számára is.

(SME/para)