Beszállt az OĽaNO is az abortusz szabályozásába, elsősorban a felvilágosítást és a szociális támogatást változtatnák

2020. június 19. - 14:55 | Belföld

Nem hozna lényeges szigorítást a művi terhességmegszakítás szabályozásában az a törvényjavaslat, amelyet pénteken mutattak be az OLaNO parlamenti képviselői. Anna Záborská (OĽaNO-KÚ), az egyik előterjesztő szerint elsősorban a terhes nők támogatását szeretnék növelni. Mivel az OLaNO képviselői terjesztik elő, és már a koalíciós tanács is látta, ennek a javaslatnak van a legnagyobb esélye az elfogadásra. A parlament előtt van ugyanis három másik tervezet is, amelyek az abortusz szabályozását szigorítanák.

Beszállt az OĽaNO is az abortusz szabályozásába, elsősorban a felvilágosítást és a szociális támogatást változtatnák
Fotó: TASR

A legnagyobb szigorítás az OĽaNO képviselői által javasolt jogszabály szerint az, hogy a terhes nőnek a jelenlegi 48 óra helyett 96 óra gondolkodási időt ad, más szóval az abortuszt legkorábban csak a kérvényezés után négy nappal lehet majd elvégezni. „A javaslatunk nem szól a terhesség megszakításának tiltásról vagy a radikális korlátozásáról - kezdte a sajtótájékoztatót Záborská, az Keresztény Unió elnöke, aki az OĽaNO listáján jutott a parlamentbe. - Segíteni akarunk azoknak a nőknek, akik elsődlegesen szociális és gazdasági okok miatt akarják elvégeztetni az abortuszt.”

A javaslat a cikk írásakor még nem volt megtalálható a parlament honlapján, de a koalíciós tanács már megvitatta, és várhatóan pénteken be is terjesztik a parlamentbe. Záborská azt nem árulta el, hogy támogatja-e a másik három koalíciós párt.

Két kötelező vizsgálat

A már említett négy napos várakozás mellett a javaslat kicsit módosítja az egészségügyi okokból elvégzett abortusz feltételeit is. Az eddigi egy orvosi diagnózis helyett két vizsgálatra, diagnózisra lesz szükség ahhoz, hogy a 12. hét után is el lehessen végezni a terhességmegszakítást. Erre csak akkor van lehetőség, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét vagy a gyermek súlyos egészségkárosodással jönne a világra.

„Az első teszt gyakran hibásan pozitív eredményt mutat” - indokolta a módosítást Záborská.

Szociális támogatás már a terhesség idején

Az előterjesztők a szociális támogatásra helyezték a hangsúlyt, például már a terhesség idején járna szociális támogatás az anyának, az egyedülálló nőknek szállást biztosítanának anyaotthonokban, amit egészen a gyermek három éves koráig igénybe vehetnének, és a születéskor járó támogatással nem kellene megvárni a gyermek 28 napos korát. A terhesség idején járó támogatás összegét nem árulták el a képviselők.

3300 euró, ha egészségkárosodott baba születik

Az eddiginél jóval magasabb anyagi támogatást kapnának azok az anyák, akiknek gyermeke súlyos egészségkárosodással született: az egészséges gyermekeknek járó támogatás négyszeresét kapnák. Jelenleg a gyermek születésekor járó támogatás – az első három gyermek esetében – 829,86 euró, vagyis az egészségkárosodott gyermek után járó támogatás mintegy 3300 euró lehet.

A jogszabály további célja az abortuszra készülő nők alaposabb tájékoztatása, és annak lehetővé tétele, hogy alaposan át tudják gondolni a beavatkozást. Ezt szolgálja a már említett négynapos várakozási idő, és a részletes tájékoztatás. Erről Záborskáék csak annyit árultak el, hogy az egészségügyi miniszter rendelete szabályozza majd. „Mindenképpen része lesz az, hogy milyen más lehetőségek állnak a nő rendelkezésére az abortusz mellett” - mondta a képviselőnő.

Emellett a jogszabály előírná azt is, hogy a terhes nőnek meg kellene mondania, hogy milyen okból szánta el magát az abortuszra. Záborská szerint erre azért van szükség, hogy pontosabban meg tudják határozni az abortuszra készülőknek nyújtandó segítség formáját.

Hiányzó részletek

Az előterjesztők több részletet nem árultak el, például azt sem lehet tudni, hogy hány anya számára tudnának elhelyezést biztosítani anyaotthonokban. A törvénytervezet szövege pénteken délután még nem volt nyilvános, nem szerepelt a parlament honlapján sem.

Három másik javaslat – Kotlebáék kettőt is kidolgoztak

A parlament a következő ülésén várhatóan három másik törvénytervezettel is foglalkozni fog, amelyekkel az abortusz szigorítását szeretnék elérni. Egyet Kotleba pártjának három volt képviselője – Štefan Kuffa, Filip Kuffa és Tomáš Taraba – nyújtott be az exsmeres Ján Podmanickýval közösen, a másik kettőt pedig Marián Kotleba és még másik három párttársa jegyzi.

Kuffáék a 40 éven felüli nőkkel is megfizettetnék az abortusz költségeit, emellett lehetővé tennék az anonim szülést, ha a nő szeretné. Kotlebáék egyik javaslata csak a nő egészségének veszélyeztetése, a magzat rendellenes fejlődése és nemi erőszak esetén engedélyezné a terhesség megszakítását, a másik a jelenlegi 12 hét helyett csak 8 hétig engedélyezné a művi terhességmegszakítást.

Čaputová: előbb társadalmi és szakmai vita kellene

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön bírálta a képviselőket a túl sok abortuszjavaslat miatt. Úgy véli, bármilyen törvénymódosítást ebben a témában tisztességes szakmai és társadalmi vitának kell megelőznie. Hozzátette: Szlovákiának jelenleg teljesen más jellegű problémákra kell megoldást találnia, például a világjárvány negatív gazdasági és szociális következményeire. Az elnök asszony csütörtökön arra reagált, hogy három, abortusszal kapcsolatos törvényjavaslat van a parlament előtt.

- lpj -

Címkék: abortusz, OĽaNO