Beszédet vagy szöveget jelnyelvre fordító alkalmazást fejlesztettek ki

2018. február 13. - 14:53 | Tech

Élő beszédet vagy írott szöveget jelnyelven megjelenítő okostelefonos alkalmazást fejlesztettek mexikói fiatalok a siketekkel és hallássérültekkel való kommunikáció megkönnyítésére. 

Briana Osorio jaliscói fejlesztő, a projekt vezetője szerint az új, ingyenesen elérhető alkalmazás segíthet mindazoknak, akiknek siket él a környezetében vagy akik alkalomszerűen találkoznak ilyen emberrel, de nem ismerik a jelnyelvet.

A Sign'n nevű alkalmazásban mesterséges intelligencia alakítja át az írott vagy elhangzó szöveget, szavakat jelnyelvvé, amelyet egy virtuális karakter, egy avatár jelenít meg jelnyelven a siket partner számára. A programot 3d-s modellezésben és animációban jártas szakemberekkel, nyelvésszel és siketekkel együtt fejlesztették.

Minden siket környezetében átlagosan 10 olyan ember van, akivel nem tud jelnyelven kommunikálni - mutatott rá a projektvezető.

Osorio közölte, hogy az alkalmazást különösképpen ajánlják olyan munkáltatóknak, akik a társadalmi kirekesztés ellen küzdve siketeket próbálnak alkalmazni, és az alkalmazást szükség esetén a cégek sajátos igényeihez igazítják.

A jaliscói fejlesztőcsapat dolgozik egy olyan szkenneren is, amellyel a siketek az interneten fellelhető írásos ismereteket olvashatják el jelnyelven. A jelnyelven felnőtt siketek számára a nyelvtani szerkezet miatt nehézséget jelent az írott (spanyol) szöveg elolvasása, így általában a tanulás, az ismeretszerzés - mondta Osorio.

(MTI)

Címkék: jelnyelv, siketek