Beszélt az informatikus, aki a Gorilla-hanganyagot titkosíthatta Trnkának

2021. szeptember 7. - 13:58 | Belföld

Dobroslav Trnka volt főügyész tárgyalásán a Pozsonyi I. Járásbíróság bírója kedden a Gorilla-ügyben meghallgatta a Főügyészség egyik korábbi informatikusát.

Beszélt az informatikus, aki a Gorilla-hanganyagot titkosíthatta Trnkának
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

A tanú elmondása szerint a vádlott 2013-ban azt kérte tőle, hogy titkosítson egy USB-kulcsot.

„Titkosítottam és átadtam neki” - mondta a bíróságon az informatikus. Körülbelül 10 DVD-t és CD-t másolt át, az egész nagyjából három órát vett igénybe, a titkosítást Trnka házában végezte el.

„Másra nem emlékszem” - jelentette ki a tanú.

A másolás során véletlenül belehallgatott néhány felvételbe, mint mondta, zúgást és számára ismeretlen személyek beszélgetését hallotta. Vallomása szerint Trnkának nem volt tapasztalata a titkosítással.

„Nem a Gorillát másolta. Ilyen ügyben külső embert szólítottam volna meg” - reagált a vallomásra a vádlott Trnka.

Azt nem zárta ki, hogy a tanú átmásolt valamit a házában, de jelen volt egy harmadik személy, a volt főügyész felesége is. „Beismerem, műszaki dolgokban nem vagyok valami ügyes” - tette hozzá.

Az informatikus meghallgatását követően a járásbíróság bírója megszakította a tárgyalást. Több szakértőt szeretnének beidézni, akiknek a meghallgatását a védelem, Trnka ügyvédje, Martin Krakovský sziorgalmazza. A Speciális Ügyészség ügyésze mindemellett a rendőrség képviselőit idézné be a legközelebbi tárgyalási napra.

A keddi tárgyalási napon meghallgatták Trnka utódját, Jaromír Čižnár korábbi főügyészt is, aki többek között azt állította, Trnka lejátszott Ficónak egy hangfelvételt utóbbi irodájában, mire az exkormányfő kipenderítette őt.

A Speciális Ügyészség ügyésze május elején emelt vádat Dobroslav Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozója arra a következtetésre jutott, hogy a volt főügyész nem vizsgált ki minden bűncselekményt, amiről tudomást szerzett.

A tárgyalás hétfőn kezdődött, többek között albári polgármester, Bereczk Oszkár, a fia, Bereczk Tibor, illetve Kósa Lóránt ügyvéd kihallgatásáról készült jegyzőkönyv felolvasásával.

(TASR)