Beszól majd és le fog leplezni a Facebook, ha kamuhírt akarsz megosztani

2017. március 22. - 09:37 | Tech

Jelezni fog a Facebook a felhasználóknak, ha olyan híreket akarnak megosztani, amelyek hamisnak bizonyultak.

Beszól majd és le fog leplezni a Facebook, ha kamuhírt akarsz megosztani

Az új funkciót fokozatosan vezetik be – írja a 24.hu a Guardian nyomán. A beszámoló szerint már találkoztak vele azok a felhasználók, akik egy olyan cikket akartak megosztani, amely azt állította, hogy írek százezreit hurcolták rabszolgaként az Egyesült Államokba.

A Facebook még decemberben jelentette be, hogy független szereplőkkel működik együtt az álhírek terjesztésének megakadályozására, akik az interneten terjedő cikkek valóságtartalmát ellenőrzik.

A Facebooktól nem áll távol, hogy szolgáltatásait fokozatosan vezeti be. Ezúttal is, még csak néhány felhasználónál ugrik fel a figyelmeztetés, melyik regisztrált ún. tényellenőrző médium vitatja a megosztásra szánt posztot. Nem mellesleg, a bejegyzett fact-checkerek között a régiónkból csak egy cseh és egy lengyel oldal (Demagog.cz, Demagog.pl) van feltüntetve, magyar vagy szlovák nem szerepel a listán.

Visszatérve az új funkcióra, az úgy működik, hogy először figyelmeztetést küldenek arról, hogy például az álhírek leleplezésével foglalkozó Snopes.com és az AP hírügynökség is vitatja annak valóságtartalmát. Aki ennek ellenére mégis ki akarja posztolni a cikket, az kap még egy figyelmeztetést, amelyben az áll, hogy az emberek sokszor tudtukon kívül osztanak meg álhíreket, és partnereik weboldalain elolvashatják, mi a probléma az adott cikkel.

Természetesen ennek ellenére is meg lehet osztani a kétséges tartalmú cikket, azonban a megosztásunknál is fel lesz tüntetve a figyelmeztetés.

A jobboldali bloggerek egyébként kiakadtak a Facebook eljárásán, gondolatrendőrséget emlegetnek...

24.hu

Címkék: hoax, Facebook