Besztercebánya megye 40 euróval emeli a szociális intézetek díjait

2023. március 31. - 21:11 | Régió

Besztercebánya megye júliustól körülbelül 40 euróval emeli az időseket és egészségkárosult személyeket ellátó szociális intézetek díjait. Erről csütörtöki ülésükön döntöttek a megyei képviselők.

Besztercebánya megye 40 euróval emeli a szociális intézetek díjait
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ondrej Lunter megyeelnök közlése szerint a 30 megyei intézmény 3037 kliensét számolva ez havonta több mint 100 ezer euró pluszt, évente 1,2 millió eurót jelent a költségvetésnek.

„Az elmúlt öt évben 60%-kal emelkedtek az intézmények költségei, de a díjakat csak 22%-kal emeltük. A költségek háromszor gyorsabban nőttek, mint a díjak. Természetesen nem örülünk a lépésnek, de kénytelenek voltunk megtenni, mivel rendkívüli mértékben emelkednek az energiaárak és az étkeztetési költségek, és sajnos a kormány is rendre lecsap a megyék költségvetésére”

– jelentette ki Lunter.

Hozzátette, az emelésnél figyelembe vették a lakosság bevételeit és a nyugdíjak év eleji 11%-os emelését. Mint mondta, ha nem emelnének, csökkenne a szociális szolgáltatások köre és színvonala.

„Úgy vélem, havi 40 euró elviselhető”

– tette hozzá a megyeelnök azzal, hogy a különféle típusú intézményekben nem egyformán emelkednek a díjak.

Az idősotthonokban a szociális ellátás költségei a tavalyi év végén 1114 euróra rúgtak, a havi ellátási díjak pedig átlagosan 313 eurót tettek ki, ez a költségek 28%-a. Az egészségkárosult személyeket ellátó szociális intézményekben az összeg 1135 euró, illetve 240 euró volt, a díj itt a költségek 21%-át tette ki.

TASR