A besztercebányai és a kassa-šacai lett az év kórháza 2020-ban

2020. december 15. - 09:58 | Belföld

A két legjobb kórház idén is a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet, valamint a Kassa - šacai 1. magánkórház lett. 

A besztercebányai és a kassa-šacai lett az év kórháza 2020-ban
Fotó: fnspfdr.sk

Előbbi az egyetemi kórházak, utóbbi az általános kórházak kategóriában vitte el a pálmát.

Az egyetemi kórházak kategórájában a rózsahegyi (Ružomberok) kórház végzett a második, a turócszentmártoni (Martin) pedig a harmadik helyen. A sorban a pozsonyi, a zsolnai és a nyitrai egyetemi kórház következik. Az érsekújvári kórház a hetedik helyen végzett.

Az általános kórházak kategóriában a ľubovnianskái került a dobogó második fokára, míg az iglói (Spišská Nová Ves) a harmadikra. A rimaszombati kórház az ötödik, a komáromi a hetedik - utóbbi 7 helyet javítva a tavalyihoz képest. A losonci kórház a 10. helyre csúszott vissza a tavalyi 9.-ről. A dunaszerdahelyi kórház a tavalyihoz képest 8 helyet csúszott vissza, ezúttal csak a 24.-re fért oda, a galántai pedig a 29.-re.

A szlovákiai kórházakat a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) rangsorolta, idén már hatodik alkalommal.

Dušan Zachar, az INEKO elemzője kifejtette: a kórházakban nyújtott egészségügyi szolgáltatások minőségéről és hatékonyságáról közölt transzparens információknak köszönhetően a nyilvánosság megalapozottabb döntéseket hozhat, és hatékonyabban gyakorolhat nyomást a közszolgáltatások javítása érdekében, ez pedig folyamatos fejlődésre ösztönzi az egészségügyi intézményeket. Hozzátette: a végső cél az, hogy a páciensek a lehető legjobb ellátást kapják a legjobb áron, a "minőséget a pénzünkért" elvvel összhangban.

A kórházak értékeléséről bővebb tájékoztatás a kdesaliecit.sk weboldalon található, ahol az idei értékelés mellett elérhetők a korábbiak eredményei is.

Az egészségügyi intézményeket a következő területeken értékelték és hasonlították össze: az egészségügyi szolgáltatások színvonala, a tapasztalatok, a diagnózisok igényessége, a páciensek elégedettsége, a gazdálkodás hatékonysága és a kórházak átláthatósága.


(TASR/para)