A betegek értékeltek: az országos átlagnál kicsit jobb a dunaszerdahelyi kórház, a 19. helyével így is a legjobb a régió kórházai közül

2020. március 11. - 11:21 | Belföld

Az általános kórházak közül a Dôvera ügyfelei a 19. helyre sorolták a dunaszerdahelyi kórházat. A biztosító azokat az ügyfeleit kérdezte, akik kórházi kezelést kaptak. A betegek általában elégedettebbek a kórházak színvonalával, idén – a 2019-ben leadott értékelések alapján – az átlagjegy 1,56 volt. A dunaszerdahelyi kicsit jobb az átlagnál, 1,55-öt szerzett.

dunaszerdahelyi kórház
Fotó: Paraméter

„A betegek nem az orvosok szakértelmét vagy a kezelési módszert értékelték, mert ehhez jobbára nem értenek” – tájékoztatott Martin Kultan, a Dôvera vezérigazgatója. - Inkább a hotelszolgáltatásokra, a személyzet hozzáállására figyeltek, de az értékelésre hatással volt az egészségi állapotuk javulása is a kórházi kezelést követően.” A betegek 1-5-ig osztályozhaták a kórházakat, az egyes a legjobb, az ötös a legrosszabb jegy, a kórházak átlaga idén 1,56 lett. A legkevésbé az étkezés színvonalával voltak megelégedve, ez a terület a 2019-es adatok alapján 1,94-es átlagot ért el, ami a 2018-as 1,86-hoz képest enyhe romlás, viszont a 2017-es 2,05-nél jobb.

A dunaszerdahelyi kórház a közepes értékelés ellenére a legjobb a délnyugat-szlovákiai régióban, a komáromi csak a 27., a galántai pedig a 41. a 44 intézmény közül. A biztosító hangsúlyozza, hogy ez a lista a betegek szubjektív értékelését tükrözi, hozzáteszi azonban, hogy sok esetben ez közel áll a szakmai értékelés eredményéhez.

A dunaszerdahelyi kórház a 38. helyről ugrott a 18.-ra, és az 1,55-ös értékelése is javulást mutat.

Javult a komáromi kórház is, amely a 35.-ről lépett előre a 27.-re, 1,67-es átlaggal. A galántai kórház viszont ugyanott áll, mint egy évvel korábban, az 1,87-es átlag csak a 41. helyre volt elég most is.

„A biztosító figyelembe veszi ezt az értékelést is, de nem közvetlenül pénzügyi szempontból, vagyis arra nem kell számítani, hogy ez alapján változna az egyes kórházak finanszírozása - mondta a Paraméternek Kultan. - De kommunikálunk a kórházakkal, sok intézmény szeretne javítani azokon a területeken, amelyeken gyengébb eredményt ért el, és ebben segít nekik ez az értékelés is.”

A biztosító külön értékelte az egyetemi kórházakat, itt az első az eperjesi egyetemi kórház lett, a második pedig a pozsonyi gyerekkórház. A pozsonyi egyetemi kórház csak a 10. helyen végzett a 14 értékelt intézmény közül. A betegek a 9. helyre sorolták az érsekújvári egyetemi kórházat, az utolsó pedig a nagyszombati intézmény lett.

A biztosító kérdőívét mintegy 6500 tavaly kezelt beteg töltötte ki.

-lpj-