Betegszabadsága idején torpedózták meg a nádszegi polgármestert

2015. október 16. - 18:27 | Régió

Amikor a nádszegi önkormányzat képviselő-testületének szeptemberi ülése zajlott, Juhos Ferenc (Híd) polgármester éppen betegszabadságát töltötte. Őt, és a helyieket is meglepte, hogy távollétében az MKP-s többségű testület népszavazást írt ki leváltásáról.

Betegszabadsága idején torpedózták meg a nádszegi polgármestert
Juhos Ferenc

Juhos Ferenc 21 éve irányítja a Galántai járás legnagyobb községét. A 2014-es önkormányzati választásokon Borka Árpád személyében a Magyar Közösség Pártja (MKP) is polgármesterjelöltet állított Nádszegen, ám Borkának nem sikerült leváltania Juhost, a képviselő-testületben viszont 9:2 arányban MKP-s többség született. A testület és a polgármester viszonya azóta sem felhőtlen.

Nem árt tisztázni, hogy a szlovákiai önkormányzatok működéséről, hogy a polgármestereknek jogában áll megvétózni a testület által hozott határozatokat, azonban a népszavazás kiírása ezalól kivételt képez.

Tények helyett vádak

A képviselők pontosan ezt használták ki - persze azon kívül, hogy a polgármester nem volt jelen -, és amíg Juhos betegszabadságon volt, elfogadtak egy határozatot, mely szerint a falu első embere megszegi polgármesteri kötelezettségeit, nem válaszol az interpellációkra és ignorálja a testület határozatait, valamint szerintük a falu könyvelése is hiányos, ráadásul a község törvényt sért azzal, hogy nem minden szerződés szerepel a település hivatalos weboldalán. A vádak alapján pedig helyi népszavazást írtak ki a polgármester leváltásáról. Miután Juhos visszatért betegszabadságáról, október 6-ára rendkívüli ülést hívott össze, melyen a testület csak megerősítette a népszavazás kiírását, melyre november 21-én kerülhet sor.

A népszavazás kiírása azonban jogilag nagyon gyenge lábon áll, hiszen az ezt megalapozó vádak csupán vádak, nem tények.

Amennyiben egy polgármester valóban súlyos kötelezettségszegést követ el, akkor törvényt sért, és a testületnek módjában áll népszavazást kezdeményezni a leváltásáról. Honnan lehet tudni, hogy valaki törvényt sért? Onnan, hogy az illetékes szerv, vagyis a bíróság elmarasztaló ítéletet hirdet vele szemben. Ha az önkormányzati testület határozatban megállapítja, hogy a polgármester súlyos kötelezettségszegést követ el, attól ez még nem feltétlenül igaz, hiszen a testület egy törvényhozói szerv, melynek nem áll jogában ítélkezni.

Juhos Ferenc kedden lakossági fórumot tartott Nádszegen, melyen tagadta az ellene felhozott vádakat.

Azt mondta, nem követett el kötelezettségszegést, az átláthatóság kapcsán pedig azt állítja, hogy a község gazdálkodását minden évben átvilágítják, ráadásul a zárszámadást a képviselő-testületnek is el kell fogadnia, így a könyvelésre vonatkozó vádakat végképp nem érti. A testület határozatai kapcsán panaszt tett az ügyészségen, és jelenleg is vár a vizsgálat eredményére.

“Mindannyian ismerjük a rólunk nélkülünk elvét, amelynek demokráciában nem szabadna előfordulnia. Egy műtét után lábadoztam szeptemberben, nem lehettem ott az ülésen, amin aláírták az ítéletemet. Ezt nem szeretném minősíteni, csak annyit mondok, rendkívül kellemetlen számomra, hogy nem lehettem ott, amikor rólam volt szó” – nyilatkozta a Paraméternek Juhos Ferenc.

“Fontosnak tartom hozzátenni, hogy semmilyen népszavazást nem ellenzek, amit a lakosok kezdeményeznek. Bárki indíthat petíciót, és ha a választók 30 százaléka, vagyis 992 ember aláírja, még ha az esetleges leváltásomról is van szó, állok elébe. A hátam mögött ügyeskedni viszont nem tisztességes, és minden jel szerint még csak nem is törvényes”

– véli Juhos, aki szerint az egész herce-hurcának köszönhető az is, hogy Nádszegnek a községfejlesztés és az EU-s támogatásokra való pályázás helyett most ilyen felesleges csatározásokkal kell foglalkoznia.

“Nyakunkon a parlamenti választások, jön a kampány, csak erről szól az egész. Soha nem hittem volna, hogy a hatalmi harc idáig fajul. Annak viszont örülök, hogy az általam meghirdetett lakossági fórumra ennyien eljöttek. Ismertettem velük a tényeket, és jó tudni, hogy sokan támogatnak” – tette hozzá a polgármester a keddi fórum után, melyen nagyjából százan, főként az őt támogató lakosok vettek részt.

“Húsz éve dolgozom a faluért, eredményeket tudok felmutatni, ott vagyok esőben, sárban, hóban, segítek, ahol csak tudok, a fülüknél fogva viszem be a biciklitolvajokat a rendőrségre, erre a testület ítéletet hirdet, hogy elhanyagolom a teendőimet. Kérdem én, ha semmi se jó, akkor mit csináljak?”

– mondja Juhos, aki korábban azt állította, hogy az utolsó választási ciklusát tölti a falu élén, és kérdésünkre azt felelte, hogy ez az elhatározása még mindig él. A keddi gyűlésen arra kérte választóit, hogy ha nem értenek egyet leváltásával, egyszerűen ne vegyenek részt a népszavazáson.

A községben tehát a jelenlegi állás szerint november 21-én népszavazást tartanak. Hogy a referendum érvényes legyen, a 3181 választópolgár legalább a felének az urnákhoz kell járulnia.

(parameter)