Betelt a pohár a Csehországban élő oroszoknál, utcára vonultak

2022. szeptember 22. - 10:00 | Külföld

Több százan tüntettek tegnap a prágai Vencel téren kora este Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimje ellen. Főleg a Putyin-ellenes ellenzék fiatal orosz támogatói hoztak magukkal transzparenseket vagy az orosz ellenzék által használt kék-fehér zászlókat - írja a cseh hírügynökség (ČTK).

Betelt a pohár a Csehországban élő oroszoknál, utcára vonultak
Fotó: ČTK

A ČTK becslése szerint a demonstráción mintegy 200-300 ember vett részt. Egyesek Ukrajnát támogató, az Ukrajnával vívott háborút ellenző vagy Putyintól és rezsimjétől elhatárolódó transzparenseket hordoztak.

A demonstrálók célja az volt, hogy felszólaljanak Putyin ellen, aki ma az ukrajnai háború miatt részleges mozgósítást jelentett be. Az egyik szervező, Denis Bilunov a ČTK-nak elmondta, rendkívül fontos, hogy Európa minden tájáról jöjjenek össze a hasonló gondolkodású emberek, és együtt haladjanak előre.

Emlékeztetett arra, hogy Putyin rezsimjének és háborújának orosz ellenfelei már a konfliktus kezdetén megalapították a Prágai Háborúellenes Bizottságot, amely igyekszik összefogni Putyin ellenfeleit és segíteni az ukrán menekülteket. A következő prágai fellépést vasárnapra tervezik. Bilunov az orosz kisebbség szélesebb körű támogatását reméli. Elmondása szerint Prágában körülbelül 20 ezer orosz él.


(ČTK)