Betesz a száraz tavasz a gazdáknak, az elkövetkező hetek sorsdöntőek lehetnek a drágulást illetően

2022. március 31. - 12:36 | Belföld

A száraz időjárás miatt gondokkal küzdenek a mezőgazdászok, de ennek hatása megérződhet majd az élelmiszer minőségén és árán is.

Betesz a száraz tavasz a gazdáknak, az elkövetkező hetek sorsdöntőek lehetnek a drágulást illetően
Illusztráció (Fotó: TASR)

A szlovákiai mezőgazdászok örülnek legkevésbé a száraz, meleg tavasznak, főként a déli régiókban. Jelentősebb csapadékmennyiséget tavaly szeptember óta nem jegyeztek fel, emellett a tél is kevés havat hozott. Ennek eredménye az lett, hogy Szlovákia területének 27 százaléka szárazsággal küzd.

A feltételeink mellett az áprilisi és májusi csapadék döntő fontosságú lehet a termést illetően. A helyzettől függően az elkövetkező két hónapban megmutatkozhat, milyen hatással lesz az egész a gyümölcs és a zöldség drágulására.

A szárazsághoz csatlakoznak továbbá a hideg éjszakák is, ami miatt a gyümölcstermesztők ráncolhatják a homlokukat. Míg az esőhiányt ideiglenes nedvesítéssel pótolni lehet, addig a fagy már más tészta. A termesztők többek közt paraffin gyertyákkal igyekeznek melegen tartani faültetvényeiket. Az évnek ebben a szakaszában a barackfák vannak a legnagyobb veszélyben.

Emellett a termést tovább ritkíthatják az olyan kártevők, mint a mezei pockok, amiket az elmaradt csapadék nem árasztott ki a mezőkről. A természetes ragadozóknak köszönhetően egy előre nem észlelték a mezei pockok túlszaporodását, de a jövőben akár ez is problémát jelenthet.


(hnonline.sk)