Betiltanák az EU-ban az amalgám fogtömést?

2016. december 9. - 08:56 | Belföld

Bár soha nem bizonyosodott be, hogy az higanyt tartalmazó amalgám tömések valós veszélyt jelentenek a páciensekre, mégis vannak tényezők, melyek miatt az Európai Bizottság mérlegelné az ilyen fogtömések betiltását.

Betiltanák az EU-ban az amalgám fogtömést?

2018 júliusától csak rendkívüli esetekben lesznek alkalmazhatók az amalgám tömések a gyerekeknél és a terhes vag szoptató kismamáknál, és 2020-ig egy átfogó felmérés készül arról, hogy érdemes volna-e az amalgám fogtömések alkalmazását végleg betiltatni az EU-tagállamokban.

Az amalgám fogtömés jóval olcsóbb és tartósabb, mint a jóval esztétikusabb, fehér színű kompozit, ugyanakkor higanyt is tartalmaz, amely elsősorban nem az emberi szervezetet veszélyezteti, hanem a környezetet.

Alkalmazása inkább az állami fogklinikákon jellemző, magánrendelőkben már csak ritkán használnak amalgámot, egyes EU-tagországokban pedig a fogászatban már évek óta nem alkalmazzák ezt az anyagot.

Az Európai Bizottság adatai szerint az amalgám fogtömések által évente 75 tonnányi higany kerül forgalomba az EU-tagállamokban. A mérgező anyag elsősorban a feldolgozás fázisában jelent veszélyt az emberi szervezetre, de a halottak hamvasztásakor a természetbe kerül.

(para/tvnoviny)