Betiltották egy újabb hírportál működését Fehéroroszországban

2021. augusztus 13. - 19:35 | Külföld

Szélsőségesnek minősítette és emiatt betiltotta egy hírportál működését egy fehérorosz bíróság - közölte a minszki belügyminisztérium pénteken.

Betiltották egy újabb hírportál működését Fehéroroszországban
Fotó: mind.ua

A népszerű Zerkalo.io hírportálról van szó, amely a TUT.by nevű oldal egy hónappal ezelőtti bezárása után új néven próbálta volna folytatni a független hírszolgáltatást Fehéroroszországról.

A belügyminisztérium közlése szerint a hírportál működtetőinek börtönbüntetéssel kell számolniuk abban az esetben, ha az oldalon megjelent tartalmakat megosztják a közösségi médiában. Az ilyen tartalmak megosztását már korábban is pénzbüntetéssel vagy őrizetbe vétellel sújtották a hatóságok.

A Zerkalo.io, amelynek szerkesztőségét külföldről üzemeltetik, közölte, hogy fellebbezést nyújt be a bírósági határozat ellen.

A TUT.by hírportál oldalát a fehérorosz hatóságok számos razziát követően kezdték blokkolni májusban, és őrizetbe vették a médium számos munkatársát.

A TUT.by az ország fő független médiuma volt, amely a rendszerellenes tüntetésekről és az azt követő megtorlásokról széleskörűen tudósított szövegben és képekben. A portál azt állította, hogy naponta akár 20 millió egyéni látogatója is lehetett. Miután tavaly év végén törölték a jegyzett tömegtájékoztatási eszközök listájáról, internetes forrásként működött tovább, így általa is tájékozódhatott tovább a közönség a fehéroroszországi eseményekről.

MTI