Betiltották a teljes arcot elfedő kendőt a tunéziai állami intézményekben

2019. július 5. - 17:56 | Külföld

Juszuf Sáhid tunéziai miniszterelnök pénteken rendeletben tiltotta meg a teljes arcot elfedő  kendő viseletét  az állami intézményekben - jelentette a TAP tunéziai hivatalos hírügynökség. A tunéziai fővárost, Tuniszt több öngyilkos robbantásos merénylet rázta meg az elmúlt napokban.

Betiltották a teljes arcot elfedő kendőt a tunéziai állami intézményekben
AP Photo

Az azonnali hatállyal életbe lépő tilalmat biztonsági aggályokkal indokolják - közölte a dpa német hírügynökséggel a tunéziai kormány egy meg nem nevezett tanácsadója.

A múlt héten egy rendőr és egy civil vesztette életét egy kettős öngyilkos robbantásos merényletben, amelyet a főváros szívében követtek el. A támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.

A tunéziai belügyminisztérium szerint a merényletek értelmi szerzője kedden felrobbantotta magát az után, hogy a biztonsági erők őt üldözőbe vevő tagjai bekerítették Tuniszban.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai államfő pénteken július 5-i hatállyal ismét elrendelte a 2015 óta érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását egy hónappal.

A tunéziai elnöki hivatal közleménye szerint Szebszi az után határozott így, hogy egyeztetett Sáhiddal és Mohamed en-Nászer parlamenti elnökkel.

A 2011-es "arab tavasz" - az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozat - bölcsőjének számító észak-afrikai országban 2015. november 24. óta van érvényben rendkívüli állapot a terrorveszély miatt. Az intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen végrehajtott, 13 halálos és 20 sebesült áldozatot követelő támadás után vezették be. A merényletért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.

Az ország belső helyzetére hatással van a szomszédos Líbiában dúló polgárháború is.

MTI