Betontömbökkel védik a kölni dómot

Betontömböket helyeztetett a német rendőrség szerdán a kölni dóm elé azután, hogy úgy értesült: iszlám terroristák támadást terveztek Barcelonában a keresztény építészet másik remekénél, a Sagrada Famíliánál, azaz a Szent Család-templomnál. 

Betontömbökkel védik a kölni dómot
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A kölni dóm, hivatalos nevén Szent Péter és Szűz Mária Dóm 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma.

A Sagrada Familia látogatói ellen az a terrorista sejt tervezett merényletet, amely a múlt héten gázolásos támadást hajtott végre Barcelonában 13 gyalogos halálát okozva. 

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy Európában ugyan tucatnyi, tömegbe gázolós terrortámadás történt az utóbbi bő egy évben, ám a nagyvárosok nemigen igyekeznek az ilyen jellegű támadások elleni védekezéssel. Egyrészt a költségek tartják vissza őket, másrészt az a vélekedés, miszerint hamar elavulhat bármilyen intézkedés, harmadrészt vonakodnak megzavarni a mindennapi életet. 

"Nem akarjuk befalazni a várost. Azzal épp az ellenkezőjét üzennénk, amit valóban akarunk tudatni: nyugodtak, higgadtak maradtunk" - idézte a Reuters Berlin belügyekért felelős szenátorát, Andreas Geiselt. 

A német fővárosban tavaly decemberben egy dzsihadista teherautóval karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és tizenkettőt halálra gázolt közülük. A vásár helyének peremére a hatóságok akadályokat telepítettek, de más, látható intézkedések nemigen vehetők észre a városban.

(MTI)