Bezárhatják az iskolákat az energiaválság miatt? Az új miniszter álláspontja egyértelmű

2022. október 5. - 14:59 | Belföld

Az új oktatásügyi miniszter, Ján Horecký mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlen iskolát se kelljen bezárni. Ezt a szerdai kormányülés után nyilatkozta, amelyen az oktatási tárca vezetőjeként először vett részt.

Bezárhatják az iskolákat az energiaválság miatt? Az új miniszter álláspontja egyértelmű
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A miniszter szerint nincs szó más alternatíváról. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy egyetlen rektornak, dékánnak, iskolaigazgatónak vagy fenntartónak se legyen oka vagy szükségszerűsége erre. Minden iskolának és oktatási intézménynek elegendő forrással kell rendelkeznie a működéshez" – emelte ki.

A miniszter arra a kérdésre is válaszolt, mi lesz azokkal az egyetemekkel, amelyek három feltétel teljesítését kérik a felsőoktatás többletfinanszírozásához, ellenkező esetben november 17-én bezárják kapuikat. "Nem én vagyok a világ ura, ha egy rektor bezár egy főiskolát, nem tilthatom meg neki" – jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy a pénzügyminisztérium pénteken csaknem 17 millió eurót szabadított fel az állami egyetemek számára. Az alapok a megnövekedett energiaárak kompenzálására szolgálnak.


(TASR)