BIATLON-BOTRÁNY: Szeptember végén kell börtönbe vonulnia Radičová exszóvivőjének

2015. szeptember 2. - 15:56 | Belföld

Martin Novotnýnak és a volt kenyai szlovák nagykövetnek, Igor Líškának alig három hete maradt.

BIATLON-BOTRÁNY: Szeptember végén kell börtönbe vonulnia Radičová exszóvivőjének
Martin Novotný (Fotó: TASR)

Mindkettejüket június második felében ítélte letöltendő börtönbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság, de kérték a büntetés végrehajtásának elhalasztását. A Specializált Büntetőbíróság most ezt a kérelmüket utasította vissza. Katarína Kudjáková bírósági szóvivő közölte, hogy szeptember 21-én kell jelentkezniük a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetnél, emellett azonban lehetővé tették számukra, hogy a pénzbeli kártérítést tíz egyenlő részletben, 1500 eurónként törlesszék.

Martin Novotný Iveta Radičová egykori miniszterelnöki tanácsadója volt, Igor Liška pedig Szlovákia valamikori kenyai nagykövete. Az ún. Osrblie-ügyben ítélték őket másfél év, illetve 15 hónap börtönre. Emellett mindketten 15 ezer eurós pénzbüntetést is kaptak, amennyiben pedig ezt nem fizetnék ki, további hat hónapot kell a rácsok mögött tölteniük.

Mint ismeretes, 2012-re kapta meg a Breznóbányai járásban található Cserpatak (Osrblie) a biatlon Európa-bajnokság megrendezésének jogát. Az egyik feltétel a rossz állapotban levő pálya felújítása volt. Erre 1,6 millió eurót kapott a Szlovák Sílövő Szövetség – egymilliót adott az oktatásügyi tárca, 300 ezret a pénzügyminisztérium, és ugyanennyit Iveta Radičová kormányfő saját tartalékalapjából. Mint kiderült, a teljes összeg tíz százalékát valaki jutalékként akarta lenyúlni.

A bíróság kimondta, hogy bizonyíthatóan közvetett korrupcióról volt szó, mivel az elkövetők kihasználták, hogy szavukkal befolyásolják Radičová döntését. "Nem jutalomról, hanem kenőpénzről volt szó. Gusztustalan ez a korrupciós eset, ráadásul az elkövetők nem bántak meg semmit, csak azt, hogy leleplezték őket" - jelentette ki júniusban a szenátus elnöke, a napokban elhunyt Milan Karabín.

TASR/para