Biden: "Ír vagyok, de nem hülye!"

2022. március 18. - 15:58 | Külföld

Meglehet, ír vagyok, de attól még nem vagyok hülye - mondta Joe Biden amerikai elnök azon az ünnepi gálán, amelyet Írország védőszentje, Szent Patrik ünnepe alkalmából rendeztek csütörtökön Washingtonban.

Biden: "Ír vagyok, de nem hülye!"
Fotó: TASR/AP

A Capitoliumon évente megtartott ünnepséget az ír nemzeti ünnep alkalmából a Friends of Ireland (Írország Barátai) nevű kongresszusi szervezet rendezte, a díszebéd vendéglátója ezúttal Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök volt.

Ünnepi beszédében az amerikai elnök az ír felmenőire emlékezett tőlük vett idézetekkel, majd a rendezvény kétpárti jellegét méltatta, hangsúlyozva, hogy "több ilyen alkalomra kéne sort keríteni, amikor demokraták és republikánusok együtt vagyunk, még ha egy-egy) dologban nem is értünk egyet".

E beszédét kezdte azzal hogy "Ír vagyok, de nem hülye. Dominic Giacoppa lányát vettem el"

- célzott Biden a felesége apjára. A hallgatóság jót mulaott a tréfán, de az Egyesült Államokban akadtak olyan hangok is, melyek szerint Biden megsértette az ír gyökerű amerikaiakat.

Joe Biden egyébként két napja az egyik beszédében Kamala Harrisre, az Egyesült Államok alelnökére "First Lady"-ként utalt. A nyelvbotlást csak akkor vette észre, mikor a beszéd közben felhívták rá a figyelmét.

(MTI)