Biden méltatta a demokraták és a republikánusok együttműködését

2023. június 3. - 09:50 | Külföld

Joe Biden amerikai elnök péntek esti, a nemzethez intézett beszédében méltatta a demokraták és a republikánusok együttműködését a válságos pillanatokban, például az adósságplafon 2025-ig történő emeléséről szóló megállapodást, amely megakadályozta az Egyesült Államok közelgő fizetésképtelenségét.

Biden méltatta a demokraták és a republikánusok együttműködését
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A megállapodást ezen a héten a Kongresszus mindkét kamarája – a képviselőház szerdán, a szenátus pedig egy nappal később – jóváhagyta. Biden szombaton írja alá a Fehér Házban.

"A költségvetési megállapodás elfogadása kritikus volt. Több nem is foroghat kockán"

- mondta Biden.

"Megelőztük a gazdasági válságot és a gazdasági összeomlást"

- tette hozzá.

Biden megállapodott a képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. Ez biztosította a republikánusoknak a szövetségi kiadások kívánt megszorítását, ugyanakkor megtartotta a demokraták fő prioritásait – írja az AP.

"Senki sem kapott meg mindent, amit akart, de az amerikaiak megkapták, amire szükségük volt"

- mondta Biden, kiemelve az elért kompromisszumot és konszenzust.

Biden a beszédet arra használta, hogy bemutassa első ciklusának eredményeit.

"Csökkentjük a kiadásokat, miközben csökkentjük a hiányt"

- mondta Biden.

"Fontos prioritásokat védünk a társadalombiztosítástól a Medicare-en, a Medicaiden át a veteránokig, valamint az infrastruktúrába és a tiszta energiába való befektetéseinket."

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy ha nem emelik meg az adósságplafont, az Egyesült Államok június 5-én fizetésképtelenné válhat. Ez a vita arra kényszerítette Bident, hogy korábban vissza egy külföldi útjáról.

TASR/para

Címkék: Joe Biden