Biden vizsgáltatja a járvány eredetét

2021. május 27. - 07:51 | Külföld

Joe Biden elnök utasítást adott szerdán az amerikai hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy "kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki.

Biden azt kérte a hírszerző ügynökségektől, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést. Egyúttal utasította a szövetségi laboratóriumokat, hogy segítsenek a vizsgálatokban, és működjenek együtt a hírszerző közösséggel egy a kínai kormányhoz intézendő különleges kérdéssor összeállításában.

Az elnök felszólította Kínát is, hogy működjön együtt a pandémia eredetét kutató nemzetközi vizsgálatokban.

Biden hangsúlyozta: "az Egyesült Államok továbbra is együttműködik majd a hasonlóan gondolkodó partnerekkel szerte a világon, hogy nyomást gyakoroljon Kínára, vegyen részt egy teljes körű, átlátható, bizonyítékokon alapuló nemzetközi vizsgálatban, és biztosítson hozzáférést minden releváns adathoz, bizonyítékhoz."

Miután hónapokon át szélsőséges feltevésként kezelte ezt a lehetőséget és nem szentelt neki nagyobb figyelmet, a Biden kormányzat most csatlakozik ahhoz a Kínára gyakorolt növekvő nemzetközi nyomáshoz, hogy a pekingi vezetés kezelje nyíltabban a világjárvány keletkezésével kapcsolatos kérdések tisztázását. Az AP hírügynökség jelentése szerint a lépés célja nem utolsósorban elhárítani az ellenzéki republikánusok azon szemrehányásait, hogy az elnök nem elég kemény ebben az ügyben, és nem helyez kellő nyomást a kérdés elől kitérni igyekvő Kínára.


(MTI)