A Bihari név tovább él Nagyabonyban

2021. szeptember 12. - 16:33 | Régió

Ötvenhatodik alkalommal emlékeztek községük híres szülöttére, Bihari János (1764–1827) cigányprímásra a csallóközi abonyiak – ezúttal is nagyszabású rendezvénnyel.

A Bihari név tovább él Nagyabonyban
Lelkes Vince felvételei - Továbbiakért kattints!

A település önkormányzatának képviselőit, a helyi polgári közösségek, a magyarországi vendégküldöttségek tagjait és nem utolsó sorban a szépszámú közönséget Gányovics Júlia polgármester köszöntötte.

A megnyitót követően a delegációk együttesen koszorúzták meg a verbunkos megteremtőjének emléktábláját. Molnár Tibor, az MKP helyi alapszervezetének elnöke beszédében fölvázolta a jeles muzsikus életpályáját, s elmondta: Nagyabonyban az eljövendő időszakokban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a neves hegedűvirtuóz muzsikája tovább szóljon, művészetének hatása megmaradjon az utókornak.

A délután kettőkor kezdődő és az éjjeli órákig tartó kulturális műsorsorozatban egymást váltották az amatőr és hivatásos fellépők, köztük a nagyabonyi Csillagfürt népdalkör és citerazenekar, a Nyúli Daloskör, a helyi óvoda és kisiskola diákjai, Vígh Valéria és Matus Ernő nótaénekesek, Mezei Ernő és cigányzenekara. Gróff Alexandra mai slágereket énekelt. Őt Senel Deniz rapper követte a pódiumon.

Az esti program főszereplői a Senzi Senzus szlovák mulatós együttes, továbbá Cory a Happy Gangból, Dankó Szilvia szólóénekes, a Romeó Band, végül a Glamour zenekar voltak retró és mulatós táncpartykkal.

Prezentált rendezvényével a nagyabonyi községi önkormányzat szervezőgárdájanak, ill. a támogatóknak újfent sikerült felhívniuk a figyelmet Bihari jelentőségére, s az általa képviselt zenei irányzatra. A folytatás 2022-ben következik.

(lel)